Elektrické auto Tesly má zatriasť trhom

Tesla predviedla svoje nové cenovo dostupné auto, ktoré má kalifornskej automobilke zabezpečiť budúcnosť a zaradiť ju medzi etablovaných svetových výrobcov. Tesla Model 3 sa bude v základnej výbave predávať za 31-tisíc eur, čo je približne cena Škody Superb.

04.04.2016 06:00
Tesla Motors Model 3 sedan Foto: ,
Tesla Model 3 bude stáť od 31-tisíc eur, čo je približne cena Škody Superb.
debata (11)

Šéf automobilky Elon Musk o novom plne elektrickom aute toho veľa neprezradil. Povedal však, že bude mať dojazd 350 kilometrov, na stovku zrýchli za menej ako šesť sekúnd. Zároveň bude vybavené systémami, ktoré mu v budúcnosti umožnia, aby sa riadilo samo.

Tesla sa dlhodobo spomína aj v súvislosti so Slovenskom. Vraj tu má postaviť svoj nový závod. Špekulácie však doteraz nikto nepotvrdil. Elektrické autá však v SR vyrába bratislavský Volkswagen a s výrobou sa uvažuje aj v trnavskom závode PSA.

Ďalší rozvoj Tesly zrejme bude závisieť práve od úspechu nového auta. Faktom ostáva, že ešte pred oficiálnym predstavením „trojky“ si auto objednalo 115-tisíc ľudí. So začiatkom výroby sa pritom počíta až v druhej polovici budúceho roka. Vysoký dopyt prekvapil aj analytikov, ktorí očakávali záujem niekde na úrovni 20– až 50-tisíc kusov. Napríklad spoločnosť Evercore ISI predpokladala, že auto si do konca roka objedná 117-tisíc ľudí. Tesle sa to podarilo dosiahnuť za jediný deň. Treba však povedať, že predobjednanie znamená zloženie sumy tisíc dolárov, ktoré môže zákazník kedykoľvek pýtať späť.

Tesla Model 3 sa na trhu dostane do priameho súboja s autami, ako je Audi A3 alebo BMW 3 so štandardným motorom. Elektrické autá pripravujú aj automobilky General Motors a Nissan. Na autách s elektrickým, hybridným alebo vodíkovým pohonom však pracujú azda všetci výrobcovia áut.

Pre „elektrickú“ automobilku je Model 3 stávka na všetko. Dosiaľ vyrábala len luxusné modely S a terénny X určené pre úzku skupinu zákazníkov. Musk si však stanovil cieľ do roku 2020 vyrábať pol milióna áut ročne, čím by sa Tesla stala prvou automobilkou, ktorej sa podarilo zatriasť trhom s čisto elektrickými vozidlami. „Pre priemysel je to dôležité, lebo ostatným automobilkám vyšle signál, že ľudia sú pripravení na zmenu alebo že Tesla je len ďalšou akože automobilkou bez šance na dlhodobý úspech,“ povedal pre agentúru Reuters Jack Nerad zo spoločnosti Kelley Blue Book's.

Podľa Muska ak by sa podarilo splniť polmiliónový cieľ, tak vďaka úsporám z rozsahu by cena batérií mohla klesnúť až o tretinu a vďaka tomu by boli elektrické autá ešte konkurencieschop­nejšie. Na druhej strane výrobcovia áut s klasickým pohonom ťažia z nízkych cien pohonných hmôt a pomalej výstavby infraštruktúry dobíjacích staníc. Elon Musk je však rozhodnutý vytvoriť trh pre elektrické autá aj vlastnými silami. Do konca roka chce mať v prevádzke 15-tisíc staníc s rýchlym dobíjaním a 440 predajní a servisov po celom svete.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla Model 3