Gréci a MMF zatiaľ nedospeli k prijateľnej dohode

Rokovania o pomoci pre Grécko zatiaľ nedospeli k programu, ktorý by bol prijateľný pre Medzinárodný menový fond. Uviedla to šéfka MMF Christine Lagardeová v liste adresovanom gréckemu premiérovi Alexisovi Tsiprasovi.

04.04.2016 08:26
debata (1)

„Pri mnohých príležitostiach som zdôraznila, že môžeme podporiť iba program, ktorý je dôveryhodný a vychádza z realistických predpokladov a ktorého cieľom bude umiestniť Grécko na cestu silného rastu a súčasne postupne obnoviť udržateľnosť dlhu,“ citovala agentúra Reuters z listu Lagardeovej. Podľa jej názoru takýto program zatiaľ nie je.

Lagardeová reagovala na list zaslaný Tsiprasovi o deň skôr, niekoľko hodín potom, čo internetové stránky WikiLeaks zverejnili prepis zrejme tajne zaznamenaného telefonického rozhovoru medzi úradníkmi MMF rokujúcimi o záchrannom pláne pre Grécko. Podľa textu úradníci naznačovali, že MMF by mohol pohroziť, že sa stiahne z programu pomoc, aj v rámci taktiky, ako donútiť veriteľov z EÚ k väčšiemu oddĺženie Grécka.

Lagardeová uviedla, že je nezmysel, že by sa MMF usiloval vyvolať úverovú krízu, aby donútil Grécko k ekonomickým reformám. Zdôraznila, že MMF vykonáva svoju činnosť v dobrej viere, a nie cestou hrozieb. Dodala, že fond vyšle do Atén tím odborníkov, aby pokračoval v rokovaniach s cieľom dospieť k rýchlemu riešeniu týkajúcemu sa fiškálnych cieľov krajiny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #MMF #trojka veriteľov