Tesla predáva viac áut než vlani, ale menej, než očakávala

Americký výrobca elektrických automobilov Tesla Motors dodal v prvom štvrťroku na trhy 14 820 vozidiel. To bolo o 50 percent viac ako v rovnakom období vlani, predaj však zaostal za očakávaním firmy, ktorá počítala s predajom 16 000 vozidiel.

05.04.2016 08:06
debata

Slabší predaj spôsobil nedostatok súčiastok, pre ktorý musela automobilka obmedziť výrobu. Automobilka však potvrdila, že za celý tento rok vyrobí 80 000 až 90 000 vozidiel. Vlani predala 50 580 vozidiel.

Predaj vozidiel negatívne ovplyvnil nedostatok súčiastok pre výrobu športovo-úžitkového vozidla Model X v januári a vo februári. Plne obnoviť výrobu sa podarilo až koncom marca, napísala agentúra Reuters. Automobilka uviedla, že chyba bola na jej strane, pretože jej Model X má príliš veľa nových technológií a automobilka precenila svoje schopnosti.

Tesla Motors teraz vyrába dva modely s elektrickým pohonom. Je to sedan Model S a športovo úžitkové vozidlo Model X, ktorý sa začal predávať vlani v septembri. Pred Modelom S vyrábala Tesla ešte športový Roadster, jeho výrobu ale v roku 2012 ukončila.

Minulý týždeň automobilka predstavila nový automobil Model 3, ktorý sa má začať predávať koncom roka 2017. Tesla začala tiež prijímať objednávky na nové vozidlo, za tri dni získala 276 000 objednávok.

Tesla bola založená v roku 2003, doteraz sa jej však ani raz nepodarilo vykázať celoročný zisk. Tento rok už ale firma zisk očakáva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla Motors