Ľudia vo februári míňali o 0,5 % viac ako vlani

Rovnako ako v prvom mesiaci roka aj vo februári rástli tržby maloobchodníkov medziročne o pol percenta. Medzimesačne sa zvýšili o 0,2 %.

05.04.2016 09:53
debata

Tržby v maloobchode si v úvode roka udržiavajú stabilný rast na úrovni 0,5 %. Zhodne totiž rástli v januári aj vo februári tohto roka. Na medzimesačnej báze tržby v maloobchode rovnako mierne rástli a vo februári oproti januáru stúpli o 0,2 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Medziročné zvýšenie tržieb maloobchodníkov súviselo s rastom tržieb najmä v maloobchode s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach o 11,2 %, maloobchode s potravinami, nápojmi a tabakom o 34,6 % a v maloobchode ostatného tovaru v špecializovaných predajniach o 0,9 %. Tržby klesli hlavne v maloobchode v nešpecializo­vaných predajniach o 1,5 % a v maloobchode mimo predajní, stánkov a trhov o 2,8 %.

Výraznejšie medziročne však rástli tržby veľkoobchodníkov, ktoré boli oproti vlaňajšiemu februáru vyššie o 3,3 %. Medzimesačne zaznamenali veľkoobchody nárast tržieb o 1 %. Tržby v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov sa vo februári medziročne zvýšili dokonca až o 25,4 % pri medzimesačnom poklese o 0,8 %. Medziročný rast tržieb v ubytovaní dosiahol v druhom mesiaci roka 15,4 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev 3,3 %. Medzimesačne boli tržby v ubytovaní vyššie o 3,6 %, v reštauráciách a pohostinstvách naopak nižšie o 2,9 %.

V priemere za prvé dva mesiace tohto roka tak tržby v maloobchode medziročne stúpli o 0,5 %. Vo veľkoobchode predstavuje priemerný rast tržieb v tomto roku zatiaľ 2,2 % a v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov až 24 %. V ubytovaní sa v priemere za prvé dva mesiace tržby zvýšili o 12 %, kým v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev vzrástli o 3,6 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod