Na podporu zelenej elektriny má ísť 392 miliónov eur

Za podporu obnoviteľných zdrojov energií (OZE) a vysoko účinnej kombinovanej výroby elektriny a tepla (KVET) zaplatia slovenskí spotrebitelia elektriny v tomto roku vo svojich faktúrach o vyše 7 % viac, ako to bolo v minulom roku.

05.04.2016 13:41
debata (16)

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) predpokladá, že na podporu zelenej elektriny dajú odberatelia v tomto roku celkovo 392 miliónov eur. „Vlani boli plány na podporu elektriny z OZE a KVETu na úrovni 364 miliónov eur,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk hovorca regulačného úradu Radoslav Igaz. Upozornil však, že presné údaje za minulý rok budú známe až koncom júna.

V takzvanej tarife za prevádzkovanie systému, ktorá tvorí zhruba 15 % z koncovej ceny elektriny, platia odberatelia ešte podporu výroby elektriny z doma vyťaženého uhlia a činnosť operátora trhu s elektrinu. Za podporu ťažby uhlia by sme mali v cenách elektriny podľa predpokladov zaplatiť v tomto roku 95,4 milióna eur a za činnosť operátora 5,7 milióna eur. Na podporu domáceho uhlia by sme tak mali podľa predbežných údajov vynaložiť o milión eur viac. Činnosť operátora trhu vyjde spotrebiteľov medziročne rovnako. Prostredníctvom tejto tarify taktiež prispievajú odberatelia na likvidáciu jadra, a to sumou 3,21 eura za megawatthodinu dodanej elektriny.

V minulom roku zaplatili spotrebitelia v cenách elektriny na podporu zelenej elektriny takmer o 67 miliónov eur menej. Bolo to vďaka nesplneniu si oznamovacích povinností niektorých výrobcov zelenej elektriny. Od roka 2014 totiž začala platiť novela zákona o podpore obnoviteľných zdrojov, podľa ktorej ak si chcú výrobcovia elektriny z obnoviteľných zdrojov energií a prostredníctvom vysoko účinnej kombinovanej výroby elektriny a tepla nárokovať štátnu podporu v podobe vyšších výkupných cien za nimi vyrobenú elektrinu, musia si okrem iného splniť dve zákonné povinnosti. Musia do 15. apríla vrátiť doplatok, ktorý im v predchádzajúcom roku neprináležal a taktiež musia oznámiť ÚRSO a distribučnej spoločnosti, pod ktorú spadajú, do 15. augusta, že sa budú o podporu uchádzať aj v nasledujúcom kalendárnom roku vrátane predpokladaného množstva nimi dodanej elektriny.

Spomínané povinnosti si v roku 2014 nesplnilo zhruba 1 200 výrobcov zelenej elektriny z celkového počtu viac ako tritisíc. V tomto roku drvivá väčšina výrobcov podporu na nimi vyrobenú elektrinu nestratila. Takmer všetci si totiž vlani oznamovacie povinnosti splnili. „Voči nášmu regulačnému úradu si za OZE splnilo svoju zákonnú povinnosť 96,89 % výrobcov elektriny a za KVET 99 % výrobcov elektriny,“ uzavrel Igaz.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #zelená energia