Teslu Motors lákajú aj Francúzi. Ponúkajú jej jadrovú elektráreň

Francúzska ministerka životného prostredia Ségolene Royalová navrhla americkému výrobcovi elektrických áut Tesla, aby vybudoval svoju európsku továreň na mieste najstaršej francúzskej jadrovej elektrárne, ktorá by sa tento rok mala začať zatvárať. Royalová v utorok podľa agentúry AFP tiež uviedla, že šéf Tesly Elon Musk návrh nezamietol.

06.04.2016 08:00
debata

Jadrová elektráreň neďaleko hranice s Nemeckom a Švajčiarskom je v prevádzke od roku 1977. Elektráreň je umiestnená pri obci Fessenheim v oblasti náchylnej na zemetrasenie a roky vyvoláva obavy francúzskych, nemeckých i švajčiarskych ekológov. V elektrárni sa pred dvoma rokmi stala nehoda, ktorá bola podľa marcovej správy nemeckých médií vážnejšia, než sa uvádzalo. Nemecké ministerstvo životného prostredia minulý mesiac vyzvalo Francúzsko, aby elektráreň čo najskôr uzavrelo.

Royalová už v marci uviedla, že s uzatváraním elektrárne sa začne ešte v tomto roku, a prišla s myšlienkou vybudovať tam továreň na elektrické vozidlá.

Americký výrobca Tesla chce takúto továreň vybudovať v Európe a váha medzi Nemeckom a Francúzskom, vyhlásila ministerka. Šéfovi Tesly vraj navrhla postaviť závod práve vo Fessenheime, a Musk vraj neodmietol.

„Nepovedal nie,“ vyhlásila Royalová podľa AFP. „Kto nič neriskuje, nič nemá!“ dodala tiež ministerka, ktorá sa vraj počas desiatich dní stretne s vedením americkej automobilky.

Zámer zatvoriť jadrovú elektráreň naráža na tuhý odpor miestnych politikov a odborov, ktoré sa obávajú prepúšťania. Francúzska energetická skupina EDF tvrdí, že v elektrárni zamestnáva 850 ľudí.

Podľa francúzskej ministerky je najväčším problémom transformácia celého miesta. „Ľudia s tým počítajú, predsa len je ale treba niečo navrhnúť …, je potrebné dať regiónu nádej,“ uviedla tiež.

Musk vo videonahrávke zverejnenej vo februári na špecializovanom webe uviedol, že chce postaviť továreň v Európe, a spomenul Alsasko, napísala agentúra Reuters.

Francúzsko elektrické vozidlá masívne podporuje a poskytuje príspevok až 10 000 eur na nákup týchto vozidiel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Tesla Motors