Šéfka MMF: Globálny rast je slabý a krehký

Globálna ekonomika sa zotavuje, rast je však slabý a krehký, pričom riziká sa zvyšujú. V utorok to povedala generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová.

06.04.2016 08:48
debata (3)

"Dobrá správa je, že máme rast, zotavovanie pokračuje, dobrá správa je, že nemáme krízu. Zlá správa však je, že rast je krehký, rast je slabý a riziká sa zvyšujú,“ uviedla Lagardeová po stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a viacerými finančníkmi.

Zároveň poznamenala, že MMF je „rozhodnutý naďalej pomáhať“ Grécku. V nedeľu odmietla, že by MMF tlačil Grécko bližšie k platobnej neschopnosti. Reagovala tak na uniknuté prepisy rozhovoru medzi predstaviteľmi MMF, ktoré hovorili o spornej taktike ako dosiahnuť, aby Grécko uzavrelo dohodu s veriteľmi.

"Sme v tom zaangažovaní, pracujeme spolu, mali sme skôr dnes spolu s kancelárkou skutočne dobrú diskusiu a sme rozhodnutí pokračovať v pomoci,“ povedala Lagardeová v utorok. Podľa jej slov Grécko „potrebuje dlhodobú udržateľnosť a udržateľnosť dlhu je dôležitá pre súkromných investorov“.

„Evidentne ešte nie sme tam, kde chceme byť, teda tam, kde by Grécko malo byť, aby bolo stabilné a prosperujúce, aby Grécko reagovalo na potreby občanov,“ doplnila.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová po stretnutí s Lagardeovou uviedla, že kým Grécko bude v eurozóne, škrty gréckeho dlhu nie sú možné. Zároveň poznamenala, že si želá rýchle skončenie revízie gréckeho záchranného programu. „Nie je to požiadavka zo strany vlády, neškrtať dlh. Je to skôr náš názor, že to v rámci eurozóny nie je právne možné,“ povedala Merkelová.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Christine Lagardeová