Fitch: Dlhy budú Čínu brzdiť

Zadlženosť v čínskej ekonomike narástla do takej miery, že bude v nadchádzajúcich piatich rokoch oslabovať tempo hospodárskeho rastu a mohla by ohroziť aj finančnú stabilitu krajiny. Predpovedala to v stredu medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings.

07.04.2016 07:40
debata (5)

Pre prudký nárast zadlženosti od globálnej finančnej krízy z roku 2008 bude podľa agentúry Fitch pre ekonomiku „mimoriadne ťažké“ dosahovať priemerné ročné tempo rastu 6,5–7,0 percenta, ako plánuje vedenie krajiny.

Verejný dlh Číny na konci minulého roka predstavoval 55 percent hrubého domáceho produktu (HDP), čo je vzhľadom k stavu verejných financií v mnohých vyspelých krajinách relatívne málo. Celková zadlženosť v druhej najväčšej ekonomike sveta však vlani podľa oficiálnych odhadov vzrástla na takmer 200 percent HDP, teda na takmer dvojnásobok 115 percent HDP z roku 2008.

Skutočná miera dlhu sa ale teraz podľa agentúry Fitch blíži k 250 percentám výkonu ekonomiky. Tento rok pritom celkový dlh narastie na 260 percent HDP a jeho vzostup je naďalej rýchlejší ako tempo hospodárskeho rastu, citoval zo správy ratingovej agentúry server britského denníka The Telegraph.

„Vysoká a neustále narastajúca miera zadlženosti v ekonomike je stále väčším zdrojom systémovej zraniteľnosti,“ napísali analytici Fitch vo svojej správe. Rastúci dlh je tiež dôvodom, prečo agentúra ponecháva rating úverových záväzkov Číny v kategórii A a nezvýšila ho do kategórie AA ako napríklad konkurenčná agentúra Standard & Poor's.

Fitch však považuje za vysoko nepravdepodobné, že Čínu čaká takzvané „tvrdé pristátie“. Teda situácia, že by ekonomika spomalila takmer na nulu. Pravdepodobná v Číne príliš nie je ani klasická banková a finančná krízy, pretože čínsky finančný systém má oporu vo vkladoch domácich klientov a v rade bánk i firemných dlžníkov má významné slovo štát.

„Tieto faktory naznačujú, že ten typ zrútenia dôvery veriteľov, ktorý by mohol vyvolať finančnú krízu, je v Číne nepravdepodobný,“ uviedla Fitch.

Agentúra predpovedá, že ekonomický rast Číny sa tento rok výrazne spomalí a dosiahne 6,2 percenta. Na budúci rok predpokladá, že tempo zostúpi na šesť percent. Čínska ekonomika vlani spomalila rast na 6,9 percenta, čo bolo najpomalšie tempo za 25 rokov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Fitch #Čína