PAS: V daňových rajoch sú firmy aj pre anonymitu a bezpečnosť

Mnoho podnikateľov virtuálne prenieslo svoje podnikanie do daňových rajov, aby zabránilo svojej vystopovateľnosti na Slovensku a následnému vydieraniu, útokom na svoju rodinu, zdravie a život. Myslí si to výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Peter Kremský.

08.04.2016 13:16
debata (4)

„Ich hádzanie do jedného vreca s daňovými podvodníkmi a schránkovými firmami, tunelujúcimi štát, ktoré sa rozmohlo po zverejnení Panama Papers, je preto povrchné a nespravodlivé,“ pokračuje.

Podľa Kremského zovšeobecňovanie môže viesť k tomu, že takíto podnikatelia zo Slovenska definitívne odídu. „Bola by to škoda najmä v prípade inovatívnych a technologických firiem, ktoré by mohli dlhé roky podporovať rast ekonomiky, vytvárať pracovné miesta a živiť rozvoj krajiny,“ uviedol výkonný riaditeľ PAS.

„Najmä podnikatelia v stredo a východoeurópskych krajinách sa často musia obávať vplyvu organizovaného zločinu, ktorý pátra po úspešných podnikateľoch a usiluje sa na nich priživovať vo forme výpalníctva, vyhrážania a ďalších kriminálnych činov. Polícia často nedokáže podnikateľom poskytnúť dostatočnú ochranu, objavujú sa dokonca náznaky, že s organizovaným zločinom spolupracuje alebo aspoň jeho aktivity trpí,“ vysvetľuje. Prepojenia sa podľa neho objavujú aj medzi zločincami s politickými špičkami na regionálnej či celoštátnej úrovni.

Dôvodmi otvárania spoločností a ukladania financií v daňových rajoch sú podľa neho prevažne anonymné vlastníctvo spoločností, dlhoročná stabilita a spoľahlivosť právneho systému, nízke, prípadne nulové majetkové dane a extrémne nízka byrokracia. Slovensko by si malo podľa Kremského vziať z kauzy príklad v tom, že „podnikanie potrebuje jednoduchú a stabilnú legislatívu, prehľadný daňový systém, transparentnosť vlastníckych vzťahov, fungujúce súdnictvo a hlavne silnú ochranu podnikateľov pred ekonomickou kriminalitou vrátane mafiánov s bielymi goliermi“. Tiež by sa malo zabrániť firmám s nejasnými vlastníkmi v obchodovaní so štátom a verejnými objednávateľmi.

Pod heslom Panama Papers informovali v nedeľu večer médiá po celom svete o firmách v tzv. daňových rajoch, v ktorých politici, podnikatelia, rôzni prominenti, kriminálnici či športovci „ukryli“ vysoké finančné čiastky. Informácie pochádzajú z obrovského úniku 11,5 milióna dokumentov panamskej právnickej kancelárie Mossack Fonseca. Podľa správ ukazujú, ako pomáhala klientom prepierať peniaze, vyhýbať sa sankciám a unikať plateniu daní, ako aj jej spojenie okrem iných so 72 súčasnými alebo bývalými šéfmi štátov, vrátane diktátorov.

Odkrývanie spleti schránkových firiem z dokumentov panamskej spoločnosti Mossack Fonseca pokračuje aj s dosahom na Slovensko. České centrum pre investigatívnu žurnalistiku totiž v utorok informovalo, že v dokumentoch Panama Papers sa nachádza aj minimálne 115 záznamov klientov spojených so Slovenskom. Ďalšie mená sa objavujú aj v zoznamoch iných krajín, preto nie je vylúčené, že slovenských klientov panamskej firmy bude pribúdať.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pas #panamské dokumenty