Nord Stream 2 považujú Ukrajinci za trójskeho koňa

Druhá trasa plynovodu z Ruska do Nemecka cez Baltské more, Nord Stream 2, je podľa šéfa ukrajinskej energetickej firmy Naftogaz Andrija Koboljeva "trójskym koňom".

09.04.2016 07:54
debata (12)

„Ako trójsky kôň, Nord Stream 2 je zabalený ako darček, ale jeho cieľom je oslabiť EÚ,“ uviedol Koboljev vo vyhlásení, ktoré zverejnil v piatok v súvislosti s tohtotýždňovou konferenciou, ktorá sa konala na pôde Európskeho parlamentu s názvom Nord Stream 2 – Energetická únia na križovatke. Šéf Naftogazu vyhlásil, že ide o projekt, ktorý nepomáha diverzifikácii dodávok plynu do Európskej únie. „Ak sa Nord Stream 2 vybuduje, vyjednávacia pozícia voči Gazpromu sa ešte viac zhorší,“ uviedol Koboljev.

Podľa Maroša Šefčoviča, podpredsedu Európskej komisie zodpovedného za Energetickú úniu, projekt zatiaľ nevyhovuje legislatíve Európskej únie a kritériám bezpečnosti dodávok. „Pokiaľ ide o bezpečnosť dodávok, Nord Stream 2 by mohol viesť k zmenšeniu počtu koridorov prepravy plynu,“ konštatoval.

Ulrich Lissek, šéf komunikácie konzorcia Nord Stream 2, sa v stredu vyjadril, že táto trasa prepravy plynu by mohla znížiť ceny zvýšením likvidity na trhu. Maximálna kapacita trasy by bola 55 mld. kubických metrov plynu ročne, čo by ponechalo priestor pre iné zdroje, ako je napríklad skvapalnený zemný plyn, konštatoval Lissek. Konzorcium Nord Stream 2, ktoré tvoria spoločnosti Gazprom, E.ON , Wintershall, Shell, OMV a Engie, tvrdí, že projekt je výlučne komerčný.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Nord Stream