Priemysel vo februári rástol oproti vlaňajšku 7,4 % tempom

Dynamika priemyselnej produkcie sa vo februári zrýchlila. V druhom mesiaci roka totiž produkcia priemyselných podnikov na Slovensku medziročne po očistení o vplyv počtu pracovných dní stúpla o 7,4 %.

11.04.2016 12:31
debata

Oproti januáru to znamenalo zrýchlenie rastu o 5,7 percentu­álneho bodu. V priemere za prvé dva mesiace tohto roka tak priemyselná produkcia medziročne vzrástla o 4,6 %. Medzimesačne vo februári oproti januáru sa po zohľadnení sezónnych vplyvov produkcia v priemysle zvýšila o 2,4 %.

Ako ďalej informuje Štatistický úrad SR, medziročný rast priemyselnej produkcie vo februári ovplyvnil rast v priemyselnej výrobe o 7,8 %, v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 6 %, kým produkcia v ťažbe a dobývaní klesla o 5,9 %. V rámci samotnej priemyselnej výroby rástla najmä výroba dopravných prostriedkov o 13,9 %, výroba kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 14,1 %, ostatná výroba, oprava a inštalácia strojov a zariadení o 16,8 % a výroba drevených a papierových výrobkov, tlače o 14,1 %. Celkovú produkciu ovplyvnil pokles vo výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 6,8 %, výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 13 %, výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 0,8 % a vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 0,6 %.

Na mesačnej báze produkciu v priemysle ovplyvnil rast v priemyselnej výrobe o 5,4 % a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 0,9 %. Produkcia v ťažbe a dobývaní klesla o 8,6 %. V rámci priemyselnej výroby rástla výroba dopravných prostriedkov o 11,4 %, výroba kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 9 %, výroba elektrických zariadení o 12,6 %, ostatná výroba, oprava a inštalácia strojov a zariadení o 11,9 % a výroba drevených a papierových výrobkov, tlače o 8,2 %. Produkcia klesla vo výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 9,5 %, vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 8,2 %, výrobe základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov o 12,5 %, výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 1,6 % a vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 0,5 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel