Maďarsko sa chystá rýchlo zrušiť zákaz nedeľného predaja

Maďarská vláda v pondelok navrhla parlamentu, aby odvolal rok starý zákaz nedeľného predaja vo väčšine obchodov.

11.04.2016 13:50
debata (5)

Chce tým zabrániť referendu proti tomuto veľmi nepopulárnemu zákonu. Minister úradu vlády Antal Rogan povedal, že parlament by mohol zákon zrušiť už v utorok. Predajne by tak mohli byť otvorené už túto nedeľu.

Opoziční socialisti začali proti zákonu pripravovať referendum. Vláda však teraz plánuje vyhlásiť referendum o pláne Európskej únie zaviesť kvóty pre rozdeľovanie utečencov a iné všeľudové hlasovanie by mohlo odviesť pozornosť voličov, povedal Rogan.

Minister uviedol, že ročný zákaz nedeľného predaja dosiahol vládne ekonomické ciele v tom, že presunul časť tržieb z nadnárodných reťazcov do menších predajní. Uznal ale, že je u voličov veľmi nepopulárny, uviedla agentúra AP.

Zákaz nedeľného predaja schválili maďarskí zákonodarcovia predvlani v decembri, platiť začal od vlaňajšieho 15. marca. Vláda argumentovala tým, že žiadny zamestnanec by nemal byť nútený chodiť do práce v nedeľu. Zákaz sa ale nepáčil podnikateľským zväzom ani odborom, ktoré poukazovali na straty tisícok pracovných miest.

Snemovňa českého parlamentu by mala tento týždeň rokovať o senátnym návrhu na obmedzenie predajnej doby v obchodoch o najvýznamnejších sviatkoch. Pokiaľ ho snemovňa schváli, chcú sa Hospodárska komora (HK) a Zväz obchodu a cestovného ruchu obrátiť na Ústavný súd, aby preskúmal ústavnosť návrhu. Ten je podľa nich pre časť obchodníkov diskriminačný a navyše ide úplne proti európskemu trendu. Trend v krajinách EÚ podľa HK ukazuje, že mnoho štátov od regulácie predajnej doby ustupuje.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #Maďarsko