Viac ako polovica nových úverov vypláca tie staré

Už niekoľko mesiacov tvorí refinancovanie úverov viac ako polovicu nových obchodov. Refinancovaním je možné upratať rôzne staršie dlhy, ako napríklad úvery, lízing na auto alebo hypotéku na byt. Ponuky a podmienky jednotlivých bánk sa pritom rôznia.

12.04.2016 12:00
debata (2)

Analytik Fincentra však pre portál voFinanciach.sk upozornil, že oblasť refinancovania má svoje limity a je predpoklad, že banky sa počas niekoľkých mesiacov vrátia k úrokovým sadzbám z konca minulého roka, prípadne k vyšším.

Niektoré banky postupne odkrajujú desatinky z úrokovej sadzby aj v závislosti od ponúk konkurencie, iné majú na refinancovanie fixné sadzby podľa výšky úroku na starom spotrebnom úvere. „Až 52 % klientov v ČR aj SR, ktorí si prenesú úver z inej banky, dostane v ZUNO pri refinancovaní najnižšiu možnú sadzbu,“ povedal produktový expert ZUNO Peter Jandura. Zatiaľ čo v minulosti sa objavovali špecializované produkty na refinancovanie len sporadicky, v súčasnosti ich už ponúka každá banka. "Postupne s poklesom úrokových sadzieb na trhu sa z pojmu refinancovanie stáva fenomén,“ povedal výkonný riaditeľ portálu Finančný kompas Maroš Ovčarik.

K refinancovaniu sa postupne pridal pojem konsolidácia, ako špecifický typ refinancovania. Motívom bolo podľa Ovčarika spojiť viacero pôžičiek do jednej a platiť jednu mesačnú splátku, podľa možnosti v nižšej nominálnej hodnote aj s nižším úrokom. "Ale o naozajstnom boome môžeme hovoriť až od februára tohto roka. Dôvodom je nový zákon o úveroch na bývanie, ktorý obmedzil poplatok za predčasné splatenie úveru na maximálne jedno percento,“ povedal pre portál voFinanciach.sk senior analytik spoločnosti Fincentrum Peter Világi.

Najnižšie úrokové sadzby na trhu atakujú hranicu 1,5 % p. a. Po posledných krokoch Európskej centrálnej banky však nie je podľa Ovčarika vylúčené, že by sadzby mohli ísť ešte nižšie. Marketingová komunikácia bánk v jarných kampaniach stavila hlavne na prezentáciu výšky úroku. "Prístup ‘čím nižší – tým lepší‘ však v tomto prípade nemusí platiť. Je dôležité pomenovať, čo presne sa za atraktívnym úrokom skrýva,“ vysvetľuje Marta Kľocová z OVB Allfinanz Slovensko.

Senior analytik spoločnosti Fincentrum Peter Világi však nevidí priestor na to, aby sa refinancovanie posunulo k ešte nižším sadzbám. Skôr je predpoklad, že aktuálna vlna prehrmí v priebehu niekoľkých mesiacov a banky sa vrátia k úrokovým sadzbám, ktoré sme tu mali koncom minulého roka. "Prípadne môžeme byť svedkami aj vyšších sadzieb alebo zdraženia niektorých služieb,“ domnieva sa Világi.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #úver #refinancovanie