Slováci sa rozlietali

Slováci necestujú lietadlami už len na dovolenky. Najväčšie slovenské letiská hlásia tretinové nárasty cestujúcich aj napriek tomu, že letné charterové lety sa ešte len blížia.

13.04.2016 15:00
letisko bratislava, lietadlo airbus a330,... Foto: ,
Slovenské letiská aj v tomto roku pokračujú vo zvyšovaní počtu cestujúcich. Obľúbené linky sú z Košíc alebo Bratislavy do Prahy.
debata (4)

Stúpajúci záujem o pravidelné linky je v niektorých prípadoch dôsledkom toho, že medzi mestami nejazdí priamo autobusový či vlakový spoj. Rastúci záujem o pravidelné linky zase svedčí o tom, že cestujúci už nepozerajú len na cenu, ale aj na úsporu času.

Najväčšie slovenské letiská rástli v roku 2015 a trend zvyšovania počtu cestujúcich udržiavajú aj v prvom kvartáli roku 2016. Letisko M. R. Štefánika (BTS) v prvom štvrťroku medziročne vybavilo o 38 percent viac cestujúcich a letisko v Košiciach o 31 percent. Nadchádzajúca letná sezóna môže zvyšovanie počtu cestujúcich ešte urýchliť.

Láka Varšava, Londýn aj Riga

„V celom prvom kvartáli roku 2016 vybavilo bratislavské letisko o 38 % viac cestujúcich ako v rovnakom období minulého roku – spolu 297 771 osôb. O 15 % rástol v prvom štvrťroku aj počet pohybov lietadiel a o 18 % vzrástlo množstvo vybaveného leteckého nákladu. Ak sa nijako významne nezmení geopolitická situácia, letisko BTS je pripravené vybaviť v roku 2016 až dva milióny pasažierov,” povedal Ivan Trhlík, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska M. R. Štefánika v Bratislave.

„Tento rok sa pre nás začal veľmi pozitívne, s 31-percentným rastom vybavených cestujúcich v prvom kvartáli a príchodom nového leteckého dopravcu – poľských aerolínií LOT, ktoré pred týždňom začali lietať na pravidelnej linke do Varšavy,“ uvádza výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva košického letiska Michael Tmej. Práve nové pravidelné letecké spojenie je jediným spojením Košíc s hlavným mestom Poľska.

Slováci viac lietajú do Prahy

Medzi Košicami a Varšavou neexistuje priame vlakové alebo autobusové spojenie. Donedávna sa dalo medzi týmito mestami cestovať len autom. Poľský dopravca lieta na novej linke 6-krát do týždňa. Letenku je možné kúpiť už od 128,27 eura. Samotný let trvá hodinu a desať minút. Najkratšia cesta autom meria 471 kilometrov a v ideálnych podmienkach trvá takmer 6,5 hodiny. Automobil so 7-litrovou spotrebou benzínu spáli na trase medzi Košicami a Varšavou palivo približne za 38 eur.

Najmenší nárast za prvý kvartál zaznamenalo letisko v Poprade, ktoré prepravilo 19 500 cestujúcich, čo je o sedem percent viac ako v minulom roku. „Najväčší záujem bol o lety Londýn – Poprad – Londýn spoločnosti Wizz Air, na ktorých pokračuje nárast cestujúcich z Veľkej Británie. Rovnako sme zaznamenali aj nárast turistov z Pobaltska na pravidelných linkách spoločnosti airBaltic Riga – Poprad – Riga,“ povedal Ivan Hečko z popradského letiska.

Štát chce národného dopravcu

Slováci však majú možnosť lietať aj medzi Bratislavou a Košicami. „České aerolínie prepravili na pravidelnej linke medzi Bratislavou a Košicami za obdobie prvých troch mesiacov tohto roku približne rovnaký počet cestujúcich ako vlani v rovnakom období. Záujem o vnútroštátne letecké spojenie medzi Bratislavou a Košicami je stabilný,“ uviedol Daniel Šabík, tlačový hovorca Českých aerolínií. Letenka na tejto linke stojí od 72,38 eura.

Spoločnosť však za prvý kvartál na slovenské letiská alebo z nich prepravila o 34 percent viac cestujúcich ako rok predtým. Zvýšený záujem zaznamenáva o lety medzi Bratislavou a Prahou alebo medzi Košicami a Prahou.

„Traja sieťoví dopravcovia Austrian Airlines, České aerolínie a LOT ponúkajú bohatú konektivitu prostredníctvom svojich letiskových uzlov Viedne, Prahy a Varšavy do Európy a do celého sveta. České aerolínie navyše prevádzkujú vnútroštátnu linku do Bratislavy a linku do ukrajinskej metropoly Kyjev. Wizz Air zo svojej košickej základne ponúka spolu dvanásť letov týždenne do troch destinácií v Anglicku (Londýn Luton, Doncaster Sheffield a Bristol),“ dodal Tmej.

Z Košíc sa v lete bude lietať na dovolenky do destinácií ako Antalya, Burgas, Heraklion alebo Rodos. V tomto roku navyše pribudnú nové spojenia na Kanárske ostrovy, do bulharskej Varny, gréckeho mesta Solúna alebo do egyptského letoviska Marsa Alam.

Štát má v pláne vytvoriť nového štátneho dopravcu, ktorý by zabezpečil aj spojenia medzi jednotlivými letiskami na Slovensku, nielen medzi Bratislavou a Košicami. Letecká doprava by tak ešte viac mohla konkurovať cestovaniu vlakmi alebo autami. Kedy a či vôbec nový dopravca vznikne, je nateraz neznáme. „V intenciách práva EÚ a v spolupráci so strategickým partnerom vláda vytvorí podmienky pre vznik národného leteckého prepravcu, čím sa zabezpečí pravidelné letecké spojenie Slovenska s najvýznamnejšími leteckými uzlami v Európe a hlavného mesta s regionálnymi letiskami,“ povedala Karolína Ducká, hovorkyňa ministerstva dopravy.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #letiská #letecká doprava