Slovensko má mať národného leteckého a vodného dopravcu

Vláda v schválenom návrhu svojho programového vyhlásenia plánuje založiť národného leteckého aj vodného dopravcu.

13.04.2016 17:47
debata (10)

V rámci práva Európskej únie a v spolupráci so strategickým partnerom chce pripraviť podmienky pre zriadenie národného leteckého dopravcu, čím sa podľa kabinetu zabezpečí pravidelné letecké spojenie Slovenska s najvýznamnejšími leteckými uzlami v Európe a hlavného mesta s regionálnymi letiskami.

„Dôležitou súčasťou strategického partnerstva bude rozvoj Letiska M. R. Štefánika v Bratislave a vytvorenie nových investičných a podnikateľských príležitostí,“ plánuje vláda. Kabinet bude naďalej finančne podporovať a zvyšovať úroveň bezpečnosti leteckej prevádzky. So zreteľom na nové bezpečnostné výzvy posilní ochranu a bezpečnosť civilného letectva.

Vláda chce v plnom rozsahu využiť skutočnosť, že vodná doprava sa prvý raz dostala medzi priority financované z fondov Európskej únie. „Realizáciou projektov financovaných v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra sa v rokoch 2016 až 2020 zabezpečí rozvoj a modernizácia dunajských prístavov a zlepší splavnosť Dunaja. Aj tieto opatrenia môžu napomôcť príprave podmienok pre zriadenie národného vodného dopravcu,“ vyplýva z návrhu vládneho programu. Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Roman Brecely (nominant Siete) po rokovaní vlády k tomuto zámeru povedal, že chcú podporiť aj vodnú dopravu, čo súvisí s rozvojom cestovného ruchu. „Túto koncepciu musíme pripraviť. Bratislava by si to možno zaslúžila,“ odvetil minister na otázku, či budú ľudia cestovať loďami.

Kabinet má zámer pokračovať v trende úspešného začlenenia cyklodopravy medzi štandardné druhy dopravy. Podobne ako letecká doprava má podľa návrhu programu aj cyklodoprava veľký potenciál podporiť rozvoj cestovného ruchu a regionálny rozvoj. „Za účelom zvýšenia podielu cyklodopravy na výkonoch v osobnej doprave vláda podporí budovanie cyklotrás zo zdrojov EÚ s dôrazom na kvalitnú projektovú prípravu cyklistickej infraštruktúry s prednostným využitím pozemkov v majetku štátu,“ uvádza sa v návrhu vládneho programu. Výzvou je aj očakávaný rozmach elektromobility a vláda chce k nemu prispieť podporou budovania potrebnej infraštruktúry.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava