Čína potešila svetové burzy, akcie vystrelili hore

Európske akcie v stredu výrazne posilnili po priaznivých správach z Číny. Podobne reagovali aj americké burzy.

14.04.2016 07:35
debata (12)

Európske akcie v stredu prudko posilnili, náladu na trhu podporili prekvapivo priaznivé údaje o vývoji čínskej ekonomiky. Paneurópsky index FTSEurofirst 300 stúpol o 2,56 percenta a uzavrel na 1349,35 bodu. Index nemeckých akcií DAX sa prvý raz od konca marca vrátil nad psychologicky dôležitú hranicu 10 000 bodov.

FTSEurofirst 300 od začiatku roka naďalej stráca zhruba sedem percent, a to okrem iného kvôli obavám z negatívneho dopadu spomaľovania hospodárskeho rastu v Číne na vývoj svetovej ekonomiky. Stredajšie údaje čínskeho colného úradu však ukázali, že čínsky vývoz sa v marci zvýšil o 11,5 percenta, a zaznamenal tak prvý nárast od minulého leta. Analytici podľa prieskumu agentúry Reuters predpokladali, že export stúpne len o 2,5 percenta.

Hore vďaka priaznivým ekonomickým údajom z Číny zamierili napríklad akcie ťažobných spoločností Anglo American a Rio Tinto. Čína je totiž najväčším spotrebiteľom kovov na svete.

Výrazný rast v stredu zaznamenali tiež ceny akcií talianskych bánk. Taliansky finančný sektor sa tento týždeň dohodol na vytvorení fondu, ktorý má pomôcť oslabeným bankám získavať kapitál a zbavovať sa zlých pôžičiek. Fond, na ktorého vzniku sa podieľal štát, by mohol disponovať súkromnými finančnými prostriedkami v objeme približne päť miliárd eur.

Nemecký akciový index DAX v stredu stúpol o 2,71 percenta a uzavrel na 10 026,10 bodu. K jeho rastu podľa agentúry DPA prispelo oslabenie eura, ktoré zvyšuje konkurencieschop­nosť nemeckých exportérov.

Americké akcie tiež priaznivo reagovali na správy z Číny. Dow Jonesov index uzavrel obchodovanie na najvyššej úrovni za päť mesiacov. Náladu na trhu podporili priaznivé údaje o vývoji čínskeho zahraničného obchodu. K rastu prispela tiež americká banka JPMorgan Chase & Co, ktorej štvrťročné výsledky prekonali očakávania analytikov.

Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických podnikov, stúpol o 1,06 percenta na 17 908,28 bodu. To predstavuje jeho najvyššiu záverečnú úroveň od 6. novembra.

Širší index S&P 500 vzrástol o rovné percento na 2082,42 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite sa zvýšil dokonca o 1,55 percenta na 4947,42 bodu. K jeho rastu prispeli najmä akcie technologického gigantu Apple, ktoré si pripísali zhruba 1,5 percenta.

Cena akcií spoločnosti JPMorgan, ktorá je podľa aktív najväčšou bankou v Spojených štátoch, stúpla o viac ako štyri percentá. Nahor zamierili tiež akcie ďalších finančných ústavov. „Je pozitívne, že výsledky (banky JPMorgan) boli dobre prijaté,“ uviedol analytik Michael O'Rourke zo spoločnosti JonesTrading.

Na devízovom trhu sa v stredu americký dolár vyšplhal až na dvojtýždňové maximum voči euru a týždenné maximum voči japonskému jenu, pretože priaznivé údaje z Číny a rast na akciových trhoch podporili záujem investorov o rizikovejšie aktíva.

Jednotná európska mena voči doláru zostúpila až na 1,1234 USD, teda najnižšie za dva týždne. Neskôr časť strát zmazala a v závere obchodovania v New Yorku sa predávala za 1,1285 USD. Oproti utorku tak vykazovala pokles o zhruba 0,9 percenta.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #burzy