Penzie porastú viac

Situácia, keď sa tento rok penzie valorizovali pri nulovej inflácii "len" o 1,90 eura mesačne, sa už nezopakuje. Vláda chce určiť minimálnu sumu, o ktorú sa penzia zdvihne.

14.04.2016 15:30
park, dôchodcovia Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)

Rozšíria sa tiež možnosti výberu peňazí nasporených v II. pilieri a zavedie sa preddôchodok, na ktorý budú môcť odísť pred dovŕšením penzijného veku tí, ktorí majú dostatočné doplnkové dôchodkové úspory, napríklad z III. piliera. Opäť sa tiež majú zvýšiť vianočné príspevky, a to najmä starodôchodcom.

Prognostik SAV Vladimír Baláž vidí úskalia týchto zmien. „Je síce pekné povedať: zvýšime vám penzie o 5 či 10 eur. Lenže kde na to štát vezme?“ pýta sa Baláž. Zároveň upozorňuje, že vyššie penzie sa pevnou valorizáciou budú čoraz viac znehodnocovať. Výhrady má Baláž aj k možným skorším výberom z II. či III. piliera. „Peniaze do nich ukladané majú slúžiť na zabezpečenie v dôchodku. Ak ich ľudia minú skôr, mnohým na penzii nezostane iné, než opäť žiadať o pomoc štát,“ uvádza prognostik. V minulosti na to upozornila aj Národná banka Slovenska.

Vláda sa v programovom vyhlásení zaviazala zvýšiť materskú dávku až na úroveň predchádzajúceho čistého príjmu matky či umožniť rodičom rozložiť si výber rodičovských dávok. Pomôcť chce zdravotne postihnutým a ich opatrovateľom, venovať sa mieni domácemu násiliu, rovnosti mužov a žien a ďalším sociálnym problémom.

Vláda sa chystá podľa ministra Jána Richtera „urobiť rapídny skok“ v riešení vážneho problému dlhodobej nezamestnanosti. Chce pozitívne diskriminovať firmy, ale aj hospodárske odvetvia či regióny, kde by sa mohli zamestnať osoby s nízkou kvalifikáciou. Sľubuje rozšíriť pôsobnosť zákona o podpore najzaostalejších okresov, poskytne daňové úľavy malým a stredným podnikom, ktoré v nich vytvoria pracovné miesta.

Ekonóm SAV Viliam Páleník považuje vládne záväzky týkajúce sa dlhodobo nezamestnaných za nekonkrétne. „Chýba mi jasné pomenovanie, že napríklad aspoň polovica z tej stotisícky sľubovaných nových pracovných miest bude určená práve tejto kategórii, s dôrazom na Rómov,“ hodnotí. Upozorňuje, že sociálne podniky sa už raz neosvedčili.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #úspory #penzia #II. pilier #dôchodky