Deflácia na Slovensku sa prehĺbila, ceny spadli o 0,5 %

Ceny na Slovensku naďalej klesajú. Podľa národnej metodiky boli v marci medziročne nižšie o 0,5 %, čím sa ešte o 0,1 percentuálneho bodu prehĺbil ich pokles oproti februáru.

14.04.2016 10:36
debata (7)

V priemere za prvý štvrťrok tohto roku tak spotrebiteľské ceny na Slovensku medziročne klesli o 0,5 %. Medzimesačne sa ceny v marci oproti februáru nezmenili, kým vo februári oproti januáru mierne stúpli o 0,1 %.

Oproti marcu minulého roka klesali najmä ceny dopravy o 3,9 %. Nižšie boli aj ceny potravín a nealkoholických nápojov o 2,2 % či bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív o 1,3 %. Zlacneli aj alkoholické nápoje a tabak o 0,3 % a pošty a telekomunikácie o 0,2 %. Naopak zdraželi hotely, kaviarne a reštaurácie o 2,4 %, rekreácia a kultúra o 2 % a rozličné tovary a služby o 1,5 %. Zvýšili sa tiež ceny zdravotníctva a vzdelávania zhodne o 0,9 %, odevov a obuvi o 0,3 % a nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu o 0,1 %.

Medzimesačne sa znížili predovšetkým ceny nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu o 0,4 % a alkoholických nápojov a tabaku o 0,3 %. O 0,1 % oproti februáru zlacneli aj potraviny a nealkoholické nápoje a bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá. Zdražela hlavne doprava o 0,5 % a rekreácia a kultúra o 0,3 %. Vyššie oproti februáru boli v marci aj ceny hotelov, kaviarní a reštaurácií o 0,2 % a odevov a obuvi a rozličných tovarov a služieb zhodne o 0,1 %. Nezmenili sa ceny zdravotníctva, pôšt a telekomunikácií a vzdelávania.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v marci dosiahla nulovú úroveň, kým vo februári bola na úrovni 0,2 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla v marci na medziročnej báze rovnako nulovú výšku, oproti 0,2-percentnému rastu vo februári. V medzimesačnom porovnaní bola jadrová inflácia v marci na nulovej úrovni rovnako ako čistá inflácia.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #deflácia