Irán prudko zvyšuje vývoz ropy

Irán pred schôdzkou popredných ťažiarov ropy v nedeľu v Katare prudko zvyšuje svoj vývoz. Tento mesiac iránske dodávky ropy vzrástli o viac ako 600 000 barelov denne nad dva milióny denných barelov.

15.04.2016 08:20
debata

Vyplýva to z údajov o tankeroch, ktoré spracovala agentúra Bloomberg. Minulý týždeň iránsky minister ropného priemyslu Bížan Zangáne povedal, že Teherán plánuje do marca 2017 zvýšiť ťažbu ropy na štyri milióny barelov a vývoz na 2,25 milióna barelov denne.

Z iránskych prístavov odplávali v prvých 14 dňoch apríla tankery naložené celkovo 28,8 miliónmi ton ropy, čo predstavuje viac ako dva milióny barelov denne. V marci Irán vyvážal tempom 1,45 milióna barelov denne.

Ťažba a vývoz iránskej ropy rastie od uvoľnenia medzinárodných sankcií tento rok v januári. Sankcie zavedené pre iránsky jadrový program na začiatku roku 2012 znížili vývoz ropy z vrcholu 2,5 milióna barelov denne pred rokom 2011 na približne jeden milión barelov denne v posledných rokoch.

Členovia ropného kartelu OPEC sa 17. apríla stretnú v Dauhá so zástupcami Ruska a ďalšími poprednými ťažiarmi ropy a budú rokovať o zmrazení ťažby na januárovej úrovni. Saudská Arábia ale dáva najavo, že svoju produkciu obmedzí len v prípade, že tak urobí aj Irán. Predstavitelia Iránu však už niekoľkokrát uviedli, že chcú pokračovať vo zvyšovaní ťažby a vývozu, kým sa nedostanú na úroveň pred zavedením sankcií.

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Irán #OPEC