MMF sa vráti do Atén, okamžitý výsledok sa nečaká

Tím Medzinárodného menového fondu sa budúci týždeň vráti do Atén a bude rokovať o gréckej dlhovej kríze. Potvrdila to výkonná riaditeľka MMF Christine Lagardeová. Varovala však, že nemožno očakávať okamžité výsledky.

17.04.2016 11:11
debata

Všetko čo môžem povedať je, že sme mali počas jarného zasadnutia MMF prínosné a srdečné stretnutia s rôznymi účastníkmi zapojenými do rokovaní o gréckej finančnej pomoci, povedala Lagardeová na tlačovej konferencii.

„Je tam veľa práce, takže nečakajte žiadny okamžitý výsledok, pretože tieto veci budú nejakú dobu trvať. Naše stanovisko o udržateľnosti a stabilite gréckej ekonomiky sa nezmenilo,“ dodala.

Podľa agentúry Reuters jednou z komplikácií, ktoré brzdia terajšie rokovania zástupcov veriteľov v Aténach o uzavretí kľúčovej revízie plnenia vlaňajšieho záchranného programu pre Grécko, je požiadavka MMF, aby európski veritelia podstatne znížili Grécku dlhovú záťaž, ktorá je podľa neho „vysoko neudržateľná“.

Nemecko však tvrdí, že zmierniť grécky dlh nie je v tejto chvíli nijak potrebné. Podľa nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho Grécko úľavu od dlhov u eurozóny nepotrebuje, pretože ich začne splácať najskôr v budúcom desaťročí a splátky úrokov mu boli odpustené na desať rokov. Grécko teraz spláca v podstate len dlhy voči MMF a Európskej centrálnej banke, o ktorých sa vyjednávať nemôže. Sám MMF Aténam žiadnu úľavu poskytnúť nemieni.

MMF zatiaľ v poslednom záchrannom programe pre Grécko pôsobí len ako poradca a teraz sa má rozhodnúť, či do neho vstúpi aj ako veriteľ, čo požaduje hlavne Nemecko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #MMF #trojka veriteľov