Podnikateľské prostredie sa u nás mierne zlepšilo, predbehli sme Maďarov

Najlepšou krajinou na podnikanie je Singapur. Konštatuje to Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) na základe Superindexu, ktorý vytvára na základe najnovších údajov štyroch prestížnych medzinárodných rebríčkov hovoriacich o kvalite podnikateľského prostredia.

18.04.2016 15:22
debata (1)

Ide o rebríčky Svetového ekonomického fóra, Svetovej banky, Heritage Foundation a Transparency international. Za Singapurom v takto zostavenom rebríčku nasleduje Hong Kong a Nový Zéland. V Európe je na tom najlepšie Švajčiarsko.

Slovensko si podľa Superindexu tento rok polepšilo o 0,46 bodu na 78,3 bodu. Prispel k tomu najmä posun v hodnotení Doing Business Svetovej banky. "Slovensko sa tak posunulo o dve priečky na 35. miesto vo svete, pričom predbehlo Maďarsko a Bulharsko, ktoré sa vlani nachádzali tesne pred ním,“ konštatuje PAS, podľa ktorej sa tak podnikateľské prostredie na Slovensku podľa výsledkov štyroch renomovaných inštitúcií počas uplynulých 12 mesiacov mierne zlepšilo a kvalitou podmienok na podnikanie sa krajina posunula bližšie k najúspešnejším štátom sveta.

Ešte výraznejšie nahor sa však posunula aj susedná Česká republika, ktorá sa dostala už na 29. pozíciu, Poľsko je o priečku za ňou. Nahor smerovali aj Slovinsko či Rumunsko, Rakúsko si udržalo 18. miesto na svete, Nemecko sa posunulo o jedno miesto na jedenástu priečku. Vysoko sa držia aj pobaltské krajiny. Naopak, nadol zamierili Maďarsko, Chorvátsko či Bulharsko, udržala sa Ukrajina, ktorá je však na 79. mieste na svete tesne pred Kambodžou a Nikaraguou.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pas #podnikanie