Po argentínskych dlhopisoch sa len zaprášilo

Argentína sa v utorok po pätnásťročnom vylúčení triumfálne vrátila na medzinárodný trh dlhopisov.

20.04.2016 08:36
debata (3)

Emisia obligácií vyniesla 16,5 miliardy dolárov, čo bolo viac, než sa očakávalo, a pritiahla celkové objednávky v hodnote 69 miliárd dolárov. S pomocou peňazí z vydaných dlhopisov vláda v Buenos Aires vyplatí ešte tento týždeň zvyšných veriteľov, s ktorými sa v tomto roku dohodla na riešení ich pohľadávok.

Objem podaných objednávok bol jeden z najväčších, aký kedy pritiahla ponuka dlhopisov krajín s rozvíjajúcou sa trhovou ekonomikou. Argentíne to umožnilo stanoviť na svoje dlhopisy výhodné ceny. Úspešný návrat na trhy je dielom vlády pravicového prezidenta Mauricia Marciho, ktorý nastúpil do funkcie až vlani v decembri.

„Mohli sme vydať ľahko dvakrát toľko dlhopisov,“ povedal na tlačovej konferencii argentínsky minister financií Alfonso Prat-Gay. Dodal, že splatenie starého dlhu a nová emisia naštartujú ekonomiku a pomôžu skrotiť infláciu, ktorá je v Argentíne jedna z najvyšších na svete.

Z predaja dlhopisu s desaťročnou splatnosťou, na ktorý sa sústredil záujem investorov, získala Argentína 6,5 ​​miliardy dolárov, ročný výnos pre investorov bol stanovený na 7,5 percenta. Vláda ďalej predala trojročné, päťročné a tridsaťročné dlhopisy. Priemerný výnos všetkých tranží predstavoval 7,14 percenta, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnych maklérov a argentínske ministerstvo financií.

Argentína v roku 2002 vyhlásila najväčší štátny bankrot v histórii a väčšina investorov potom prijala odpis viac ako dvoch tretín svojich pohľadávok. Zvyšní investori však nové dlhopisy so zníženou hodnotou neprijali, čo viedlo k zdĺhavým sporom a vylúčeniu krajiny z medzinárodných kapitálových trhov.

Prezident Macri po svojom nástupe nestrácal čas a počas niekoľkých mesiacov sa jeho vláda s poslednými nevyplatenými veriteľmi dohodla. Riešenie otázky starých dlhov označila za kľúč k získaniu investorov a k privedeniu tretej najväčšej ekonomiky v Latinskej Amerike späť na rastovú dráhu.

Argentína sa za predošlých ľavicových vlád kvôli nemožnosti požičiavať si v zahraničí spoliehala na tlačenie peňazí, čo viedlo k prudkému rastu inflácie a sporom o meraní cenových indexov s analytikmi aj Medzinárodným menovým fondom. Tento rok inflácia podľa odhadov ekonómov dosiahne 35 percent, vláda ju ale chce znížiť pod 25 percent. Krajina zároveň dlhodobo zápasí s rastom rozpočtového deficitu a ekonomickou stagnáciou.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dlhopisy #Argentína