Košickým vedcom vymenili päťdesiatročné mikroskopy

Košickí vedci už nebudú musieť za niektorými výskumami cestovať do zahraničia, ale budú ich môcť robiť doma.

20.04.2016 15:00
SAV, Košice, Watsonova ulica, Pavilón... Foto: ,
Pavilón materiálových vied bol postavený hneď vedľa Ústavu materiálového výskumu SAV na Watsonovej ulici v Košiciach.
debata (3)

Vďačiť za to môžu vyše 22-miliónovej investícii zo štrukturálnych fondov EÚ, z ktorých bolo vybudované nové pracovisko Výskumného centra progresívnych materiálov a technológií Promatech v Košiciach. Z investície sa vybudovalo alebo zrekonštruovalo aj 41 nových laboratórií a tie boli vybavené špičkovou technikou.

Výskumné centrum Promatech sa bude zaoberať štyrmi hlavnými oblasťami výskumu a vývoja. Prvou sú progresívne ocele a zliatiny, produkty práškovej metalurgie, keramické materiály a tvrdé povlaky. Druhou je oblasť materiálov pre biomedicínu a environmentálne technológie. Ďalšími dvoma oblasťami sú materiály pre IKT technológie a kryotechnológie a oblasť nových magnetických materiálov.

Nové pracoviská v Košiciach, ale aj v Žiari nad Hronom vznikli vďaka ochote vedeckých inštitúcií najmä z Košíc a Bratislavy spojiť sily a spoločne získať prostriedky na modernizáciu vedeckých pracovísk. Výskumné centrum Promatech zastrešuje košických vedcov z Ústavu materiálového výskumu SAV, Ústavu experimentálnej fyziky SAV, Ústavu geotechniky SAV, Univerzity Pavla Jozefa Šafárika a Technickej univerzity v Košiciach, ale aj Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV Bratislava a jeho pracoviska v Žiari nad Hronom.

„Pracoviská, ktoré sú zastrešené v tomto spoločnom projekte, sa zaoberajú veľmi širokým diapazónom výskumu. Špičkoví pracovníci budú mať teraz možnosť pracovať so špičkovými prístrojmi a infraštruktúrou, ktorou boli vybavené nové a zrekonštruované laboratóriá,“ vysvetľuje projektová manažérka v Ústave materiálového výskumu SAV v Košiciach Františka Dorčáková. K najhodnotnejším prístrojom, ktoré vedci získali, patrí nízkoteplotný tunelový mikroskop či kombinovaný mikroskop na precízne štruktúrne a chemické analýzy. Prístroje takejto kvality vedcom doteraz chýbali a podľa Dorčákovej často využívali zastaranú techniku, ktorú mali od vznikov ústavov, teda od 60. až 70. rokov minulého storočia.

Špičkoví pracovníci budú mať teraz možnosť pracovať so špičkovými prístrojmi a infraštruktúrou, ktorou boli vybavené nové a zrekonštruované laboratóriá.
Františka Dorčáková, projektová manažérka v SAV v Košiciach

Vedúci výskumného centra Promatech Ján Dusza vyzdvihol prínos tejto inštitúcie do budúcnosti. „Výskumné centrum Promatech vytvára reálnu platformu na rozvoj spolupráce medzi akademickou a priemyselnou sférou v oblasti aplikovaného materiálového výskumu, ktoré môže výraznou mierou prispieť k posilneniu celkovej konkurencieschop­nosti slovenského priemyslu prostredníctvom podpory implementácie nových materiálov a technológií do výrobných procesov a produktov,“ zdôraznil Dusza. Za jeden z najväčších prínosov Promatechu považuje to, že sa im podarilo integrovať aktivity a vytvoriť silný akčný tím, ktorý bude pracovať na mnohých technológiách pre rôzne odvetvia od automobilového priemyslu až po medicínu.

V rámci projektu v hodnote viac ako 22 miliónov eur sa podarilo vybudovať Pavilón materiálových vied SAV na Watsonovej ulici v Košiciach, ktorý včera oficiálne aj za prítomnosti predsedu Slovenskej akadémie vied Pavla Šajgalíka predstavili. Vznikol tiež Technologický pavilón Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV Bratislava v Žiari nad Hronom, nakúpilo sa 89 kusov nových špičkových prístrojov, zriadili a zmodernizovali sa laboratóriá v jednotlivých ústavoch. Nové laboratóriá vznikli aj na Univerzite P. J. Šafárika v Košiciach. Jej rektor Pavol Sovák poznamenal, že výsledkom ich participácie na projekte Promatech je nielen rekonštrukcia priestorov historickej budovy Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach v Parku Angelinum 9, ale predovšetkým vybudovanie nových laboratórií slúžiacich na transfer poznatkov vedy a výskumu do praxe.

Dorčáková na margo Ústavu materiálového výskumu SAV hovorí, že v minulosti sa zameriavali najmä na oblasť výskumu ocele, ale dnes je diapazón ústavu veľmi široký. Skúmajú sa tam nanomateriály, konštrukčné keramické materiály či rôzne druhy kovových materiálov. „Snažíme sa vychádzať v ústrety potrebám nášho priemyslu a snažíme sa orientovať na výskum oblastí, ktoré sú dnes potrebné a žiadané.“

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #veda #štrukturálne fondy #mikroskop #Promatech