Draghi: ECB má mandát eurozóny, nielen Nemecka

Šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Dragi odmietol nemeckú kritiku mimoriadne voľnej menovej politiky banky a po štvrtkovom zasadaní banky vyhlásil, že ECB bude využívať všetky nástroje, ktoré má k dispozícii, "tak dlho, ako to bude nutné".

21.04.2016 17:15
debata (2)

„Máme mandát snažiť sa o cenovú stabilitu v celej eurozóne, nielen v Nemecku,“ povedal Draghi na tlačovej konferencii. Zároveň však odmietol dohady o tom, že sa zaoberá perspektívou takzvaných „vrtuľníkových peňazí“, čiže možnosťou poskytnutia financií priamo občanom s cieľom naštartovať ekonomiku. Draghi vyhlásil, že ECB o takejto možnosti nediskutovala.

Ekonomika eurozóny trvalo rastie a malo by to pokračovať, povedal ďalej vo štvrtok šéf Európskej centrálnej banky. „Očakávame, že ekonomické zotavovanie bude postupovať,“ vyjadril sa Draghi na tlačovej konferencii po zasadaní banky. Dodal však, že záťažou sú globálne riziká a pomalé tempo vládnych reforiem v krajinách menovej únie.

„Celkové podmienky financovania v eurozóne sa zlepšili. Prienik stimulov menovej politiky k firmám a domácnostiam, najmä prostredníctvom bankového systému, sa zosilňuje,“ vyjadril sa Draghi. Šéf ECB ďalej informoval, že podnikové dlhopisy banka začne nakupovať v júni.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #Mario Draghi