V Nemecku sa ročne vyperie 100 miliárd eur, tvrdí štúdia

V Nemecku sa pravdepodobne každoročne vyperú špinavé peniaze v objeme vyše 100 miliárd eur, čo predstavuje zhruba dvojnásobok doteraz predpokladanej sumy.

22.04.2016 06:30
debata (7)

Vyplýva to podľa agentúry DPA z novej štúdie, o ktorej informuje pravidelná mesačná správa spolkového ministerstva financií.

Podľa štúdie zostávajú bez povšimnutia najmä prípady, ktoré sa odohrávajú mimo finančný sektor. „Celkový objem prania peňazí vo finančnom aj nefinančnom sektore v Nemecku by tak mohol presahovať 50 miliárd eur a pravdepodobne sa pohybuje nad 100 miliardami eur ročne, ak sa započítajú podniky, ktoré boli napríklad v pohostinstve, hazardným priemyslu a medzinárodnom obchode založené špeciálne kvôli praniu peňazí,“ píše sa v správe ministerstva.

Podľa názoru experta Zelených Gerharda Schick tieto odhady „desivým spôsobom ukazujú, že pranie špinavých peňazí sa netýka iba Panamy“ a že sa veľké množstvo ilegálnych peňazí investuje aj v Nemecku. Panama sa v poslednej dobe dostala do centra pozornosti v dôsledku kauzy takzvaných panamských dokumentov o údajných prevodoch peňazí svetových prominentov do daňových rajov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #špinavé peniaze #panamské dokumenty