Volkswagen má pre škandál s emisiami najvyššiu stratu v svojej histórii

Nemecký automobilový koncern Volkswagen vykázal pre náklady spojené s emisným škandálom najvyššiu celoročnú stratu v histórii podniku.

22.04.2016 16:25
debata (10)

Firma v piatok oznámila, že vlani hospodárila s čistou stratou 1,6 miliardy eur. V roku 2014 pritom zarobila takmer 11 miliárd eur. Automobilka tiež ohlásila prudké zníženie dividendy a odklad zverejnenia výsledkov interného vyšetrovania škandálu.

Náklady súvisiace s emisným škandálom vlani Volkswagen pripravili o zhruba 16,2 miliardy eur. Firma uviedla, že chce za minulý rok vyplatiť dividendu 0,11 eura na kmeňovú akciu. Za rok 2014 pritom akcionári dostali 4,80 eura na akciu.

Odbyt automobilov z koncernu Volkswagen vlani klesol o dve percentá na zhruba desať miliónov vozidiel. Celkové tržby spoločnosti však stúpli o viac ako päť percent na 213,3 miliardy eur.

V tomto roku očakáva automobilka pokles tržieb. Verí však, že sa jej podarí vrátiť do zisku. Odbyt by mal zostať približne na minuloročnej úrovni, napísala agentúra DPA.

Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) vlani v septembri Volkswagen obvinila, že do vozidiel s naftovým motorom inštaloval softvér umožňujúci pri testovaní skrývať vysoko nadlimitné hodnoty toxických oxidov dusíka. Volkswagen potom priznal, že softvér inštaloval po celom svete do zhruba 11 miliónov naftových áut.
10 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie