Peniaze z Junckerovho fondu môžu ísť na D1, D3 a rýchlocesty

Ministerstvo dopravy plánuje využiť peniaze z Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI) na dokončenie výstavby napríklad úsekov diaľnic D1, D3 a niektorých rýchlostných ciest.

22.04.2016 16:43
debata (24)

Takzvaný Junckerov fond, pomenovaný podľa predsedu Európskej komisie, poskytuje podľa ministra dopravy Romana Brecelyho (nominant Siete) značné finančné príležitosti a možnosti.

„V rezorte dopravy sme vytipovali viacero vhodných projektov na dobudovanie diaľnic D1, D3 a prioritných rýchlostných ciest, ktoré by mohli byť spolufinancované aj touto formou,“ povedal minister Brecely na konferencii o investičnom pláne pre Európu a možnostiach financovania dopravných projektov v slovinskej Ľubľane. Vybrané projekty by podľa ministra mali napríklad prispieť k zníženiu dopravných zápch, prepojiť priemyselné zóny či výrobné závody s mestami a znížiť emisie a hluk v okolí obytných zón. Ako príklad za Slovensko uviedol pripravovaný obchvat hlavného mesta na diaľnici D4.

Na konferencii sa podľa hovorkyne ministerstva dopravy Karolíny Duckej zúčastnili ministri dopravy krajín strednej a východnej Európy. Cieľom investičného plánu je vytvoriť podmienky na zvýšenie záujmu o investovanie v Európe. Európsky fond pre strategické investície počíta s finančným objemom 315 mld. eur. Tieto financie predpokladá uvoľniť a využiť ako kombináciu verejných a súkromných zdrojov pre investície do reálnej ekonomiky v rokoch 2015 – 2017. Poskytuje nástroje rizikového financovania cez Európsku investičnú banku.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #Junckerov balíček