Moskva dala Kyjevu viac času na obhajobu v prípade dlhopisov

Rusko súhlasilo, aby Ukrajina dostala viac času na podanie obhajoby k britskému súdu pre dlhopisy za tri miliardy USD. Oznámili to v piatok ministerstva financií Kyjeva a Moskvy.

23.04.2016 08:38
debata (35)

Rusko podalo vo februári na britskom súde žalobu na Ukrajinu pre nesplatenie dlhopisov, ktorých splatnosť vypršala 20. decembra.

Rusko v pondelok tvrdilo, že neposkytne Ukrajine viac času, v piatok však svoj postoj zmenilo. Ukrajinské ministerstvo financií v piatok vo vyhlásení uviedlo, že Rusko dodatočne súhlasilo s poskytnutím viac času, o ktorý Ukrajina žiadala.

Ruský minister financií Anton Siluanov dodal, že Moskva dáva šancu novému ukrajinskému kabinetu. „Dali sme novej ukrajinskej vláde viac času, aby Kyjev triezvo zhodnotil situáciu, revidoval predtým stanovené pozície a začal s Ruskom rokovania v dobrej viere,“ vyhlásil Siluanov.

Ukrajina mala podať svoju obhajobu pôvodne do 19. marca a už raz jej bol tento termín predĺžený do 16. apríla. Teraz požiadala o nové predĺženie do 27. mája.

Ukrajina sa vlani v októbri dohodla s väčšinou zahraničných majiteľov svojich dlhopisov na reštrukturalizácii, ktorá zahŕňa dvadsaťpercentný odpis a predĺženie splatnosti dlhopisov. Do reštrukturalizácie chcela zahrnúť aj Rusko, to však odmietlo s tým, že jeho dlh nie je komerčný, ale že ide o štátnu pomoc, takže sa na neho táto dohoda nevzťahuje. Toto stanovisko potvrdil aj Medzinárodný menový fond.

Dlhopisy vydala vláda prezidenta Viktora Janukovyča v decembri 2013, necelé dva mesiace predtým, ako bola zvrhnutá.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina