Únia pripraví čiernu listinu daňových rajov

Štáty Európskej únie sa v piatok dohodli, že sa budú usilovať o zriadenie spoločnej čiernej listiny daňových rajov do konca leta. Rozhodnutie je reakciou na nedávne rozsiahla odhalenie v kauze panamských dokumentov (Panama Papers).

23.04.2016 15:31
debata (4)

Po odhalení dokumentov eurokomisár pre hospodárske otázky, dane a clá Pierre Moscovici vyzval štáty EÚ, aby v rámci boja proti daňovým únikom našli kompromis a vytvorili spoločný zoznam s jednotnými sankciami voči daňovým rajom. V súčasnosti má 28 krajín EÚ rozdielne národné zoznamy tzv. nespolupracujúcich jurisdikcií v oblasti daňových záležitostí a rozhodnutie, či proti nim zavedú reštrikcie, je na nich.

„Je tu jednomyseľná podpora vytvorenia spoločnej čiernej listiny daňových rajov pre celú EÚ do konca leta,“ povedal v piatok Moscovici novinárom na záver neformálneho stretnutia ministrov financií. Očakáva sa však, že rokovania budú zložité a zatiaľ nie je jasné, koľko jurisdikcií bude na zozname.

Plán na vytvorenie jednotného zoznamu pre celú EÚ nie je nový. V minulosti však bol zablokovaný kvôli národnému konfliktu záujmov.

Ministri sa tiež zhodli na automatickej výmene informácií o skutočných vlastníkoch firiem, čo je tiež ďalší krok, ktorý môže posilniť transparentnosť a obmedziť daňové úniky.

Európska komisia sa chystá v najbližších mesiacoch predstaviť aj nový legislatívny návrh, ako zakročiť proti bankovým a daňovým poradcom, ktorí pomôžu svojim klientom ukryť peniaze v daňových rajoch, napísala agentúra Reuters.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #daňový raj #panamské dokumenty