Cena zlata môže výrazne stúpnuť

Cena zlata na svetových trhoch by mohla tento rok medziročne stúpnuť až o 28 percent na 1360 amerických dolárov za trojskú uncu (31,103 gramu).

24.04.2016 16:51
debata (44)

Aktuálne sa komodita obchoduje za zhruba 1280 dolárov za uncu, pričom koncom minulého roka bolo zlato na úrovni 1060 dolárov, uviedol Pavel Ryba, obchodný riaditeľ popredného českého predajcu investičného zlata Golden Gate CZ. Dôvodom je podľa neho zvýšené riziko poklesu akciových a dlhopisových trhov, nulové sadzby, deflácia, strach z krachu realitnej bubliny alebo pokles svetovej a čínskej ekonomiky.

„Vývoj cien drahých kovov zodpovedá riziku na kapitálových trhoch. Zlato zhodnotilo za prvých šesť týždňov roku 2016 o takmer 20 percent. Ak sa nepodarí navrátiť istotu na kapitálové trhy, tak zlato prekoná cenu 1300 dolárov za uncu,“ uviedol Ryba. Podľa neho je veľmi pravdepodobné, že cena zlata už nebude klesať a začne sa dlhodobý a masívny rast cien drahých kovov.

Podotkol, že najdrahšie sa zlato predávalo v roku 2011, a to na úrovni 1920 dolárov za uncu, minulý rok potom končilo blízkosti úrovne 1060 dolárov za uncu.

„Na konci roka očakávame cenu zlata v cenovom pásme 1260 až 1360 dolárov za uncu. To znamená nárast od miním z konca roka 2015 v rozsahu 18 až 28 percent,“ uviedol Ryba.

Pripomenul tiež, že väčšina zlata, s ktorým sa obchoduje na trhu, fyzicky neexistuje. Na českom trhu je podľa neho menej ako desať percent zlatých tehál, teda reálneho investičného zlata, zvyšok je len virtuálna v podobe certifikátov alebo investícií do zlatých fondov.

„Na takzvanom papierovom trhu, teda virtuálne, sa ponúka viac ako stokrát viac zlata, než koľko je fyzických zlatých zliatkov v skutočnosti. Ako poistka proti finančným problémom alebo bankovým krízam slúži ale práve fyzické zlato, ktoré toľko nepodlieha výkyvom finančných trhov,“ uviedol Ryba.

Podotkol, že konkrétne na českom trhu sa ročne zobchoduje fyzické zlato a striebro za necelé tri miliardy korún, obrat z predaja „virtuálneho“ zlata je však niekoľkonásob­ne vyšší.

Ryba uviedol, že záujem o sporenie do fyzického zlata rastie. Česi do neho teraz investujú dvoma spôsobmi. Buď jednorazovým nákupom alebo sporením po malých čiastkach už od 500 korún. Dodal, že medzi ľuďmi je v súčasnej dobe najobľúbenejšia investície do tehál o váhe jednej trojskej unce, ktorá stojí približne 32 000 českých ko­rún.

Golden Gate CZ patrí k najväčším predajcom investičného zlata v Česku. Spoločnosť vlani predala investičné kovy za 1,3 miliardy korún a svoje tržby medziročne zdvojnásobila. Predaje rástli aj ďalším hlavným českým predajcom, niektorým až o desiatky percent. Podľa väčšiny z nich navyše môže trend pokračovať, pretože ľudia v Česku kupujú drahé kovy stále ďaleko menej, než je vo svete bežné. Podľa odborníkov do investičných zliatkov a mincí investujú asi tri percentá Čechov, zatiaľ čo v západných krajinách je to 12 až 15 percent obyvateľov.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #zlato