VW chystá ofenzívu v Číne, sústredí miliardy na SUV

Nemecký automobilový koncern Volkswagen plánuje investovať spoločne so svojimi obchodnými partnermi v Číne v tomto roku zhruba štyri miliardy eur.

24.04.2016 22:19
debata

Uviedol to v nedeľu podľa agentúry Reuters šéf čínskych aktivít podniku Jochem Heizmann. Automobilka počíta s tým, že odbyt na najväčšom automobilovom trhu sveta jej tento rok stúpne o najmenej šesť percent, vyhlásil Heizmann pred pondelkovým otvorením medzinárodného autosalónu v Pekingu.

Najväčšia európska automobilka sa na svojom najdôležitejšom trhu v Číne v najbližších niekoľkých rokoch chce zamerať na expanziu na trhoch so športovo-úžitkovými vozidlami a s vozidlami s pohonom na nové energie.

Volkswagen zostal v prudkom rozvoji športovo-úžitkových vozidiel v Číne trochu pozadu a uviedol tam na trh len relatívne málo modelov miestnej výroby. Automobilka to však chce zmeniť, v najbližších rokoch uvedie na trh desať modelov SUV značiek Volkswagen, Audi a Škoda Auto vyrábaných v Číne, uviedol Heizmann. „Na ceste je ofenzíva na poli SUV,“ povedal okrem iného.

Koncern od minulého roka zápasí s následkami škandálu s falšovaním výsledkov emisných testov. V Číne sa aféra týka iba približne 2000 áut, po celom svete to je dokopy zhruba 11 miliónov naftových áut. Vplyvy škandálu ale prispeli k tomu, že Volkswagen vlani prišiel o postavenie najväčšieho zahraničného výrobcu áut v Číne, keď ho tesne predstihla americká automobilka General Motors, ukázali údaje čínskej asociácie výrobcov automobilov.

Predaj koncernu vlani v Číne klesol o 3,4 percenta na 3,5 milióna vozidiel. V uplynulých dvoch kvartáloch sa ale odbyt vyvíjal priaznivo, uviedol tiež Heizmann.

Čína v roku 2009 vďaka silnému rastu predaja vystriedala Spojené štáty na pozícii najväčšieho automobilového trhu sveta. V poslednej dobe však má na dopyt po automobiloch v Číne negatívny dopad spomaľovanie rastu tamojšej ekonomiky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Volkswagen