Tepláreň Košice prepustí pätinu ľudí

Neistota, strach a obava z toho, čo bude. Takáto nálada panuje v týchto dňoch v štátnej Teplárni Košice (TEKO), ktorá sa rozhodla prepustiť 80 zamestnancov z celkového počtu 450.

25.04.2016 08:00
Tepláreň Košice Foto:
V Teplárni Košice príde o prácu osemdesiat ľudí.
debata (8)

Takmer každý piaty pracovník firmy príde o prácu z dôvodu úsporných opatrení. Tie chce tepláreň, ktorá patrí k najväčším výrobcom a distribútorom tepla na Slovensku, realizovať preto, aby udržala cenu tepla a vedela splácať bankové úvery.

TEKO realizovala podľa stanoviska, ktoré poskytla médiám, od roku 2006 rozsiahlu modernizáciu a ekologizáciu svojich výrobných zariadení, čo ju zadlžilo. Celková výška investícií dosiahla 147 miliónov eur. Projekty boli čiastočne financované z prostriedkov Európskeho fondu pre regionálny rozvoj, a to vo výške 34 miliónov eur, zvyšnú časť tvorili vlastné a úverové zdroje. Investíciu do zníženia emisných plynov musela tepláreň realizovať kvôli prísnym normám EÚ. Ak by to neurobila, hrozilo zatvorenie jej prevádzky. Spoločnosť sa tak dostala do situácie, keď musí nutne splácať úvery.

„Významným faktorom ovplyvňujúcim ekonomiku spoločnosti bolo v posledných rokoch aj počasie, nakoľko posledné štyri roky boli z hľadiska priemernej teploty najteplejšie v histórii meteorologických meraní. To malo zásadný negatívny vplyv na výrobu a predaj tepla,“ uvádza sa v stanovisku vedenia firmy.

V závode zavládlo medzi zamestnancami napätie. „Sme sklamaní a rozčarovaní. Ešte na prelome rokov pred voľbami šéfstvo tvrdilo, že podnik dosahuje dobré hospodárske výsledky. Dnes to už neplatí a vedenie firmy priznáva, že výsledky sú zlé,“ povedal pre Pravdu jeden zo zamestnancov, ktorý by mal podľa vlastných slov tiež prísť o prácu. Ako podotkol, o zámere prepúšťať informovalo vedenie ľudí koncom minulého týždňa. „Som už päťdesiatnik a manželka síce pracuje, no za minimálnu mzdu,“ zdôraznil.

Prepúšťať v teplárni sa má na etapy, takže nepôjde o hromadné prepúšťanie. Kto, akým spôsobom a kedy príde o prácu, zatiaľ netušia ani odborári, ktorí už s vedením firmy rokovali. Ich predseda v podniku TEKO, a. s., Košice Ivan Ruščin zdôraznil, že zatiaľ im nikto nepovedal, či k redukcii miest dôjde dohodou, výpoveďou, alebo rušením pracovných pozícií. „Vieme len, že ako termín prvého prepúšťania sa spomína máj tohto roku,“ poznamenal Ruščin. Odborári však s prepúšťaním nesúhlasia, na budúci týždeň sa stretnú so zamestnancami a ešte budú chcieť rokovať aj s vedením firmy. Ak už k prepúšťaniu dôjde, chcú, aby prepustení pracovníci dostali riadne odstupné, tak ako im prináleží v zmysle kolektívnej zmluvy.

Nezamestnanosť v košickom regióne je podľa aktuálnych štatistík pod desaťpercentnou hranicou. Vladimír Straka z kancelárie generálneho riaditeľa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Bratislave uviedol, že v časti Košice I dosahuje miera evidovanej nezamestnanosti 7,98 percenta, v časti Košice II 8,09 percenta, Košice III 6,27 percenta a Košice¤IV 7,10 percenta. Košická tepláreň pôsobí na trhu už takmer päťdesiat rokov. Približne 70 percent tepla od nej odoberá mestská spoločnosť Tepelné hospodárstvo Košice, ktorá zásobuje 78-tisíc košických domácností. Z celkových ročných dodávok tepla tvoria približne 64 percent domácnosti, zvyšných 36 percent ostatní odberatelia ako rôzne inštitúcie a podnikateľské centrá.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Tepláreň Košice