Lacná ropa vlani pripravila Blízky východ o 390 miliárd USD

Krajiny Blízkeho východu vyvážajúce ropu v minulom roku v dôsledku nižších cien surovín prišli o 390 miliárd dolárov. Uviedol to v pondelok podľa agentúry AP Medzinárodný menový fond (MMF).

25.04.2016 08:57
debata (21)

Predpovedal, že v tomto roku lacná ropa tieto krajiny pripraví o ešte viac peňazí a spôsobí im výrazné spomalenie hospodárskeho ras­tu.

MMF odhaduje, že príjmy z vývozu ropy z Blízkeho východu tento rok klesnú o 490 až 540 miliárd dolárov v porovnaní s rokom 2014, keď sa ceny suroviny nachádzali na vyšších úrovniach. Začiatkom tohto roka ceny zostúpili pod 30 dolárov za barel, zatiaľ čo v polovici roka 2014 sa pohybovali okolo 115 dolárov za barel.

Fond upozornil, že straty spôsobené lacnou ropou sa odrážajú v rozpočtových schodkoch a pomalšom tempe rastu krajín Blízkeho východu, ktoré sú silne závislé na príjmoch z predaja ropy. Napríklad Saudská Arábia, kde sa ropa v minulom roku podieľala na rozpočtových príjmoch 72 percentami, tento rok počíta s rozpočtovým schodkom okolo 90 miliárd dolárov, napísala agentúra AP.

MMF predpokladá, že hospodársky rast v Saudskej Arábii, Kuvajte, Katare, Bahrajne, Ománe a Spojených arabských emirátoch sa tento rok spomalí na 1,8 percenta z vlaňajších 3,3 percenta. V Saudskej Arábii, ktorá je najväčšou ekonomikou v regióne a najväčším vývozcom ropy na svete, by malo tempo rastu len mierne prekročiť dve percentá.

Fond uvedeným krajinám odporúča reformy, ktoré by znížili štátne výdavky na štedré sociálne programy, na ktoré si ich obyvatelia zvykli. Tieto reformy by mohli zahŕňať napríklad obmedzovanie dotácií a výdavkov na mzdy zamestnancov vo verejnom sektore.

„Ceny ropy pravdepodobne zo súčasných úrovní stúpnu, ale počas dlhého obdobia sa nevrátia na úrovne z rokov 2013 a 2014, čo znamená, že bude potrebné obmedzovať výdavky a snažiť sa zvýšiť príjmy mimo ropný sektor,“ povedal agentúre AP riaditeľ MMF pre Blízky východ a Strednú Áziu Masuda Ahmad.

Fond tiež varoval, že v krajinách Blízkeho východu vyvážajúcich ropu vstúpi do roku 2020 na trh práce približne desať miliónov mladých ľudí, z ktorých pri zotrvaní súčasného trendu vývoja nebudú tri milióny schopné nájsť zamestnanie. Práve frustrácia mladých ľudí z nedostatočných vyhliadok pritom patrila k hlavným príčinám revolúcií známych ako arabská jar, ktoré otriasli Blízkym východom v roku 2011, upozornila agentúra AP.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Blízky východ