Panama Papers: Slovák vyvíja umelú inteligenciu cez daňový raj

Jedným z mála Slovákov nachádzajúcich sa v zoznamoch Panama Papers je Marek Rosa (37). Úspešný vedec, ktorý pracuje na vývoji umelej inteligencie, sa v kauze daňových rajov ocitol pre založenie spoločnosti na Seychelách.

25.04.2016 12:30
Marek Rosa Foto: ,
Dôvod na založenie spoločnosti na Seychelách? Bezproblémová zmena akcionárskej štruktúry a lacnejšia správa firmy, hovorí Marek Rosa.
debata (24)

„V našom prípade je vytvorenie priestoru na bezproblémové uloženie akcií jediným dôvodom založenia firmy AI Assets na Seychelách,“ hovorí Marek Rosa. Ten v rozhovore pre denník Pravda odmietol, že by jeho motiváciou bola snaha o legálnu optimalizáciu daní.

Aký je váš názor na kauzu Panama Papers?
Úprimne, tejto kauze veľmi nevenujem pozornosť. Preto asi nie som ten správny človek na jej hodnotenie.

Kauza upozorňuje napríklad na pranie špinavých peňazí a snahu politikov legalizovať svoje tajné príjmy prostredníctvom daňových rajov. V zoznamoch sa objavili aj podnikatelia, ktorí sa snažili legálne platiť nižšie dane založením spoločnosti v daňových rajoch, alebo stať sa anonymnými vlastníkmi firiem z dôvodu vyššej osobnej bezpečnosti. Prečo sa vaše meno objavilo v zoznamoch Panama Papers?
Finanční poradcovia mi poradili založiť si firmu na Seychelách. Dôvody boli jednoduché – od rýchleho založenia firmy cez bezproblémovú zmenu akcionárskej štruktúry v prípade vstupu veľkého investora po lacnejšiu správu firmy. Toto sú v hlavné dôvody, ktoré ma presvedčili, aby som si založil podnik na Seychelách.

Verejnosť zakladanie firiem kritizuje aj pre možnosť platenia nižších daní. Bohatí ľudia majú vďaka tomu možnosť legálne platiť nižšie danie ako bežní pracujúci. Aký je váš názor na platenie daní?
Daňová problematika je na dlhšiu diskusiu. Jeden z dôvodov, pre ktorý vyvíjame umelú inteligenciu, je, aby sa veci a procesy dali nastaviť ešte efektívnejšie ako teraz. Ja s platením daní nemám žiadny problém, ale je otázkou, ako efektívne sa využívajú štátom vyzbierané dane a aj u nás na Slovensku máme plno príkladov neefektívneho míňania peňazí daňových poplatníkov. Toto je však na inú debatu.

No snaha o legálne platenie daní je asi to prvé, čo každému napadne, ak sa spomenie spoločnosť z daňového raja.
V našom prípade je vytvorenie priestoru na bezproblémové uloženie akcií jediným dôvodom založenia firmy AI Assets na Seychelách. Vďaka tomu ľudia, ktorí mi na začiatku finančne pomohli, získali možnosť bezproblémovej manipulácie s akciami a ako som už spomínal, do budúcnosti sa vytvoril priestor aj na vstup ďalších investorov. No a práve prevody práv na akcie sa najjednoduchšie realizujú v spoločnostiach z daňových rajov. Moja vízia je taká, že do umelej inteligencie po jej vynájdení umožníme investovať aj bežným ľuďom, aby aj oni v budúcnosti mohli zdieľať plody jej úspechu. O pár desiatok rokov možno už nebudú vôbec dôležité peniaze a slušné zabezpečenie v starobe zaistí práve vlastnenie umelej inteligencie. Toto je však ďaleká vízia a momentálne mám dosť vlastných peňazí na financovanie celého výskumu.

Teda odmietate, že by za zložením spoločnosti AI Assets v daňovom raji stála snaha o daňovú optimalizáciu?
Áno.

Programovanie umelej inteligencie nebude lacnou záležitosťou. Z čoho financujete výskum?
S programovaním som začínal už v detstve a mojím snom vždy bolo vytvorenie umelej inteligencie. Keďže som si uvedomoval, že to nebude lacné a budem potrebovať peniaze na zaplatenie tímu ľudí, najprv som čisto pragmaticky začal s programovaním počítačových hier. Dnes vlastním v Prahe firmu Keen Software House a najúspešnejšou hrou z jej dielne je Space Engineers. Hra je v podstate niečo ako lego technik vo vesmíre s veľmi realistickou fyzikou a vo svete sme predali viac ako dva milióny jej kópií. Vytvorili sme tak veľmi silnú komunitu hráčov, ktorí si vo vesmíre môžu stavať, čo im len napadne, od vesmírnych lodí cez satelity až po vesmírne základne na nimi objavených svetoch.

Čím ste podľa vás zaujali toľko ľudí?
Dnešné hry sú všetky v podstate na jedno kopyto a všetko sa zameralo hlavne na zlepšovanie grafiky. Popritom sa akosi do úzadia dostal samotný príbeh a možnosti hry. V Space Engineers si samotní hráči vytvorili aerodynamický režim a zrazu začali lietať na lietadlách a používať padáky. Niečo také sme v hre vôbec neplánovali, akurát sme neuzatvorili možnosť niečo také vytvoriť a ľudia si to spravili sami. Kľúčom k úspechu je tiež počúvať želania samotných hráčov a napríklad pravidelné týždenné aktualizácie spôsobujú to, že hráči sa stále majú na čo tešiť.

Koľko ľudí bolo treba na naprogramovanie Space Engineers?
Stačili sme na to štyria. Dvaja programátori, jeden grafik a ja. Vtedy som neprogramoval a mal som na starosti vytvorenie dizajnu hry. V závere sme ešte zobrali testerov na testovanie a práve v malom tíme bola naša najväčšia sila. Dokázali sme si lepšie plánovať hru a pospájať všetky súvislosti. Dnes už je ten tím o čosi väčší, ale to súvisí aj s novými projektmi ako Medieval Engineers, čo je hra fungujúca na podobnom princípe ako Space Engineers, len sa odohráva v stredoveku. Budúcnosť hier vidíme vo VR, ktoré po nasadení špeciálnych okuliarov umožňuje hranie hier v 3D priestore. Rozmýšľame nad tým, že hráči Space Engineers si budú môcť vo VR priestore ako obri "ručne“ modelovať vlastné vesmírne lode.

Ja s platením daní nemám žiadny problém, ale je otázkou, ako efektívne sa využívajú štátom vyzbierané dane a aj u nás na Slovensku máme plno príkladov neefektívneho míňania peňazí daňových poplatníkov.

Pred Panama Papers ste sa v médiách objavili ako Slovák snažiaci sa o vývoj umelej inteligencie. Priblížili by ste, prosím, o čo sa snažíte?
Snažíme sa vyvinúť všeobecnú umelú inteligenciu. Je to obrovský rozdiel oproti úzko zameranej umelej inteligencii, ktorá dokáže fungovať len na určite obmedzené úkony ako rozoznanie hlasu v telefóne, automatický preklad textu do cudzieho jazyka či riadenie automobilu. Takto vyvinutá umelá inteligencia má tiež obmedzené možnosti učenia. My sa v našom projekte snažíme najprv pochopiť základy inteligencie. Teda čo to vlastne je inteligencia a na základe poznatkov vyrobiť unifikovanú mozgovú architektúru, ktorá bude schopná učiť sa v akomkoľvek prostredí ľubovoľné formy úloh. Tiež bude veľmi dôležité, aby umelá inteligencia vedela, ako sa učiť a prikladala veľkú váhu hlavne pre ľudí dôležitým informáciám. To nie je vôbec maličkosť, lebo ak sa raz niekde vo svete narodí umelá inteligencia, nebude mať žiadny dôvod zaujímať sa o rovnaké problémy ako ľudia. K riešeniu problémov ľudí ju musíme tak trošku nasmerovať a na to máme zriadenú školu pre umelú inteligenciu. Náš tím je tak rozdelený na dve časti, jedna sa venuje architektúre a druhá škole umelej inteligencie.

Čo chcete dosiahnuť vývojom umelej inteligencie?
Je to asi najlepší spôsob, ako zlepšiť svet. Ľudská inteligencia je strašne neefektívna v hľadaní súvislostí v zložitých veciach, akou je napríklad skúmanie vesmíru. Pracovná pamäť ľudí má biologicky dané určité hranice. Teraz si predstavte pracovnú pamäť umelej inteligencie, ktorá na rozdiel od ľudí nebude zvládať zapamätanie len päť až sedem vecí, ale až miliardy a v nich naraz hľadať súvislosti. Dnes na veľké vedecké projekty, ako je CERN, potrebujete tisícky vedcov, ktorí musia medzi sebou kooperovať, a v budúcnosti môže všetko obsiahnuť jeden supermozog umelej inteligencie. Riešenie všetkých problémov bude oveľa efektívnejšie a zároveň sa na rozdiel od ľudí bude schopná zlepšovať rozšírením hardvéru aj softvéru, tak sa nám otvárajú možnosti až na úrovni zázrakov. Programovať hry celý život síce môže byť skvelé, ale ak dokážeme vytvoriť umelú inteligenciu, tak tá môže programovať hry za mňa a zároveň vytvorí liek proti rakovine.

Koncom apríla médiami prebehli titulky: Microsoft vytvoril internetového robota – rasistu. Musel ho vypnúť. Problém bol v tom, že Microsoftom vytvorený četovací robot Tay sa mal učiť z komunikácie s ľuďmi na Twitteri a škodoradostní tínedžeri z neho urobili rasistu. Robot tak nakoniec sám písal správy ako: "Hitler neurobil nič zlé“, "Hitler mal pravdu“ a Microsoft ho nakoniec vypol. Ako zabrániť tomu, aby sme z umelej inteligencie nespravili "zlého človeka“?
Našťastie v tomto prípade to bola fakt len zábava. Robot Tay mal totiž veľmi ďaleko od ľudskej inteligencie a celý prípad ukázal hlavne to, aký strašne dôležitý je proces učenia umelej inteligencie. V praxi nemôžeme nechať umelú inteligenciu učiť sa čisto z názorov ľudí a budeme musieť stanoviť jej určité hranice. Je to trošku v rozpore so snahou o vytvorenie univerzálnej umelej inteligencie, ale určité hranice určite musia byť a bude veľmi dôležité nasmerovať umelú inteligenciu k hodnotám prospešným pre celé ľudstvo. V podstate umelá inteligencia nebude môcť mať autonómne motivácie, aby si nemohla jedného dňa povedať, že sa bude starať len sama o seba. V podstate chceme stvoriť stroj, ktorý bude len predlženou rukou ľudskej inteligencie, a nie autonómnu bytosť.

Koľko ľudí potrebujete na vývoj umelej inteligencie?
Momentálne máme v tíme 30 vedcov.

Je šanca s takým malým počtom ľudí poraziť vo vývoji umelej inteligencie veľké giganty ako Google, Apple či Microsoft?
Ja si myslím, že áno. Tím 30 vedcov úplne stačí na zabezpečenie dostatočnej rôznorodosti názorov a riešení. Navyše počet firiem vyvíjajúcich všeobecnú umelú inteligenciu sa dá spočítať na prstoch jednej ruky a väčšina spoločností vrátane veľkých koncernov je zameraná na vývoj úzko špecializovanej umelej inteligencie. Ako sa už ukázalo pri programovaní počítačovej hry Space Engineers, menší tím ľudí je v praxi skôr výhodou ako nevýhodou a dnes už ani nepočítame v blízkej budúcnosti s prijímaním ďalších ľudí.

Na programovanie umelej inteligencie potrebujete špičkových vedcov. Ako ich dokážete presvedčiť, aby nepracovali radšej pre väčšie a známejšie spoločnosti?
V tomto som mal šťastie. Väčšine ľudí z Českej republika aj zo Slovenska sa ani len nesnívalo, že by mohli pracovať na vývoji všeobecnej umelej inteligencie a ponúknuť im takúto možnosť bolo splnením ich snov. Preto som nikdy nemal problém presvedčiť niekoho, aby začal pracovať práve pre nás.

Snažíte sa pri vývoji umelej inteligencie riešiť aj morálne problémy. Napríklad umelou inteligenciou šoférovanému auto vbehne do cesty dieťa. Počítač vyhodnotí že šliapnutie na brzdy život malého dievčatka nezachráni. Vyhnutie znamená vraziť do hlúčika stojacich ľudí alebo do protiidúceho automobilu. Ako sa v tomto prípade má umelá inteligencia zachovať?
Ja by som si položil otázku, ako by v takej situácii mali konať ľudia. Predstavme si, že človek by nemal na vyhodnotenie tejto krízovej situácie milisekundu, ale napríklad týždeň. Zrazu sa vynoria otázky koho mám zraziť a či mám právo vôbec niečo také rozhodnúť? Ja osobne si neviem predstaviť, ako by som sa v takej ťažkej situácii rozhodol. Ak by som to však mal riešiť na celospoločenskej úrovni, tak by som túto otázku položil sudcom, právnikom a snažil sa nájsť nejakú formu celospoločenskej dohody na riešení takýchto krízových situácií. No myslím si, že výrobcovia umelej inteligencie sa v praxi budú snažiť organizovať dopravu tak, aby takáto situácia nemohla nastať. Napríklad dostatočné odstupy medzi autami a pomalá rýchlosť v obytných zónach by mali stačiť na vyriešenie aj takejto zložitej krízovej situácie.

Dnes vo svete máme rôzne formy demokracie aj diktatúr. Úplne iné kultúrne hodnoty ako my majú ľudia podporujúci komunistickú Čínu, kráľovskú rodinu v Saudskej Arábii či teroristický Islamský štát. Aké hodnoty v takom rôznorodom ľudskom svete máme vštepiť umelej inteligencii?
Je veľmi ťažké identifikovať ľudský hodnotový systém, a navyše aj samotný hodnotový systém sa časom vyvíjal. Dnes je pre nás neprijateľné mať otrokov, hoci pred dvetisíc rokmi to bola úplne normálna vec. Umelá inteligencia navyše značne rozšíri ľudské poznanie a určite povedie k ďalšiemu posunu hodnôt v ľudskej spoločnosti. Aj umelá inteligencia preto musí mať priestor na vývoj morálnych hodnôt. Samozrejme, všetci ľudia sa nikdy nezhodnú na jednotných morálnych hodnotách pre umelé inteligencie. Je pravdepodobné, že umelá inteligencia získa morálne hodnoty toho, kto ju vyvinie. Ja osobne nemám dôvod dávať do nej hodnoty blízke diktátorským režimom a určite jej budem vštepovať naše hodnoty. Zaujímavé bude sledovať, aké hodnoty si začne postupom času vyberať samotná umelá inteligencia. Nejaký priestor na vývoj umelej inteligencii musíme nechať, lebo schválne preženiem, ak by ju stvorili veriaci ľudia a ona by na základe ich hodnôt verila, že Zem je stredom vesmíru, nebude mať žiadnu motiváciu skúmať fungovanie vesmíru.

Je to katastrofický scenár mnohých filmov, ale nedá mi nespýtať sa: Ak bude mať umelá inteligencia možnosť vlastnej voľby, nemôže si raz povedať, že ľudí nepotrebuje?
To si myslím, že sa nestane, pokiaľ jej ako hlavnú motiváciu vštepíme pomoc a spoluprácu s ľuďmi. Raz v ďalekej budúcnosti možno ani nebudeme rozmýšľať, kde je hranica medzi človekom a umelou inteligenciou. Z pohľadu pračloveka aj dnešní ľudia žijú v úplne neprirodzenom prostredí s obrovským množstvom informácií a my to nevnímame ako niečo, čo k nám nepatrí. Napríklad dnes nikomu nepríde divné obliecť si teplé šaty, ak je vonku zima. A niečo podobné bude v budúcnosti aj umelá inteligencia. V budúcnosti, ak človeku napadne nejaká myšlienka, automaticky ju vyhodnotí počítač a človeku ani nenapadne, že výsledok nie je jeho, ale vznikol v nejakom stroji.

To bola ďaleká budúcnosť. Kedy predpokladáte, že sa vám podarí reálne vyvinúť prvú umelú inteligenciu?
Strašne ťažko sa nám definuje progres v projekte. Samotné postupovanie vpred totiž pred nami vytvára nové otázky. Navyše pri našom výskume budeme mať buď všetko, alebo nič. Ak všetko dobre pôjde, tak vývoj všeobecnej umelej inteligencie vidím v rozpätí troch až 30 rokov. Keďže pri umelej inteligencii je veľmi dôležité učenie, jej prvé verzie plánujeme nasadiť v počítačových hrách. V nich bude vzdelávanie umelej inteligencie na samotných hráčoch a sme zvedaví, k čomu to vo virtuálnom svete povedie. Dôvod, prečo ju chceme nasadiť najprv v hre, je, že ak nebude dobre natrénovaná, nemá šancu reálne spôsobiť nejaké škody.

Bude schopná v budúcnosti umelá inteligencia uvedomiť si sama seba?
Ja si myslím, že to je v podstate nevyhnutné, lebo to bude jeden zo spôsobov, aby mohla sama seba lepšie optimalizovať. Je to podobné ako u človeka, ktorý keď vidí, že mu ide matematika, tak sa v nej sám od seba snaží zlepšovať a nemrhá talentom na zvládnutie vecí, ktoré mu vyslovene nejdú. Samozrejme, v začiatkoch umelej inteligencie niečo podobné ako ľudské vedomie nebude existovať, ale časom sa k tomu podľa mňa dospeje. Ľuďom už pred stovkami rokov napadlo, že by mohli lietať, ale nevedeli, ako to dosiahnuť. Až zrazu sa objavili prvé lietadlá a v podstate z roka na rok nastal prudký rozvoj leteckého priemyslu. Niečo podobné čaká ľudstvo aj pri umelej inteligencii.

Predstavme si, že príde ten deň, keď naozaj objavíte umelú inteligenciu. Potom sa stane čo?
Môžeme ju ponúknuť ako nástroj pre iných ľudí. Predstavte si, že máte niečo, čo je schopné učiť sa a robiť inteligentné rozhodnutia. Tak to potom môžete využiť v hociktorom produkte a službe. Pre mňa osobne bude prioritou nasmerovať umelú inteligenciu k vedeckému výskumu. Tam môže pomôcť pri vývoji liekov, technológií, materiálov, ekonomických teórií a dokonca aj umenia. Mojím splneným snom by bolo, ak by mi pomohla pochopiť fungovanie vesmíru, keďže si uvedomujem, že ľudským mozgom sa také množstvo informácií nedá pospájať do súvislosti.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #panamské dokumenty #Marek Rosa