Volkswagen opäť kraľuje automobilkám, predbehol Toyotu

Nemecký automobilový koncern Volkswagen v prvom štvrťroku predstihol v predaji japonského konkurenta, spoločnosť Toyota Motor.

26.04.2016 10:39
debata (3)

Napriek emisnému škandálu sa tak vrátil do čela svetového automobilového trhu. Spoločnosť Toyota v utorok oznámila, že jej odbyt sa v prvom štvrťroku prepadol o 2,3 percenta na 2,46 milióna vozidiel. Volkswagen už skôr ohlásil pokles štvrťročného predaja o 0,8 percenta na 2,51 milióna vozidiel.

Volkswagenu sa podarilo predstihnúť japonského rivala už v prvej polovici minulého roka. Po vypuknutí škandálu okolo falšovanie testov emisií však o vedúcu pozíciu na trhu prišiel, napísala agentúra DPA. V celom minulom roku zaznamenal Volkswagen pokles dodávok zákazníkom o dve percentá na 9,93 milióna vozidiel, zatiaľ čo predaj Toyoty sa znížil len o 0,8 percent na 10,15 milióna vozidiel.

V tohtoročnom prvom štvrťroku malo na odbyt Toyoty negatívny dopad niekoľkodňové prerušenie výroby v japonských továrňach, ktoré bolo dôsledkom nedostatku ocele po výbuchu v oceliarni Aichi Steel. Volkswagen ťažil z oživenia dopytu na čínskom trhu.

Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) vlani v septembri Volkswagen obvinila, že do vozidiel s naftovým motorom inštaloval softvér umožňujúci pri testovaní skrývať vysoko nadlimitné hodnoty toxických oxidov dusíka. Volkswagen potom priznal, že softvér inštaloval po celom svete do zhruba 11 miliónov naftových áut.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Volkswagen #automobilky