Gazprom obhajuje Nord Stream 2: Transport plynu cez Ukrajinu je rizikový

Európa v dlhodobom výhľade nemá alternatívu voči dodávkam zemného plynu z Ruska, tranzit suroviny cez Ukrajinu ale predstavuje riziko, povedal v utorok na Stredoeurópskom plynárenskom kongrese v Bratislave predseda predstavenstva ruského plynárenského koncernu Gazprom Viktor Zubkov.

26.04.2016 16:00
debata (54)

Zároveň obhajoval rozšírenie plynovodu Nord Stream po dne Baltického mora, proti ktorému vlani protestovalo niekoľko členských štátov EÚ vrátane Slovenska.

„Alternatívy voči ruskému plynu sa v dlhodobom výhľade pre Európu nerysujú, narážajú na problémy spojené s realizáciou vlastných projektov,“ vyhlásil Zubkov.

Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má monopol na vývoz tejto strategicky dôležitej suroviny z Ruska prostredníctvom plynovodov. Firma je kľúčovým dodávateľom plynu pre množstvo európskych krajín vrátane Slovenskej republiky. Európska únia sa pritom usiluje o zníženie závislosti na ruskom plyne.

Zubkov tiež tvrdil, že Ukrajina je nespoľahlivým partnerom pre tranzit ruského plynu ďalej do západnej Európy. „Udalosti posledných rokov ukazujú, že tento tranzitný článok (cez Ukrajinu) len vytvára riziko v zásobovaní Európy plynom,“ povedal.

Predseda predstavenstva Gazpromu súčasne obhajoval plány na rozšírenie plynovodu Nord Stream, ktorý privádza zemný plyn do Európy po dne Baltického mora a ktorý zároveň obchádza Ukrajinu.

„Dokáže zabezpečiť potrebné objemy plynu pre trh Európskej únie, zabezpečovať trvalé dodávky na európsky trh a posunúť európsku infraštruktúru smerom k vytvoreniu jednotného trhu s plynom,“ uviedol Zubkov, podľa ktorého sa údajne neprimeraná politizácia stala nástrojom proti tomuto projektu.

Riaditeľ pre rozvoj podnikania ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Naftogaz Jurij Vitrenko na kongrese vyhlásil, že plánované posilnenie kapacity plynovodu Nord Stream je politicky motivované, aby východoeurópske krajiny platili viac za plyn a aby prišli o tranzit suroviny, za ktorý teraz inkasujú peniaze.

Proti rozšíreniu plynovodu Nord Stream protestovali koncom minulého novembra krajiny východnej časti EÚ vrátane Slovenska, Poľska, Maďarska, Rumunska, Litvy, Lotyšska a Estónska v liste zaslanom podpredsedovi Európskej komisie Marošovi Šefčovičovi. Česká republika sa nepripojila k listu, ktorý upozorňoval na možné negatívne dopady projektu na energetickú bezpečnosť príslušných štátov i regiónu.

Slovenský minister hospodárstva Peter Žiga na plynárenskom kongrese vyhlásil, že pre Bratislavu je absolútnou prioritou zachovanie prepravných trás ruského plynu cez Ukrajinu a Slovensko.

Slovenský prevádzkovateľ tranzitného plynovodu Eustream vlani zvýšil objem prepraveného plynu medziročne o pätinu na 55,8 miliardy metrov kubických. Podnik, v ktorého materskej firme má menšinový podiel a manažérsku kontrolu spoločnosť EP Infrastructure z českej skupiny Energetický a priemyselný holding, okrem prepravy ruského plynu cez Slovensko ďalej do západnej Európy zabezpečuje aj spätné dodávky suroviny na Ukrajinu.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Eustream #Ukrajina