Počet osobných bankrotov vzrástol

Inštitút osobného bankrotu využilo v prvom štvrťroku tohto roku na Slovensku 149 občanov.

27.04.2016 13:27
debata

Ako ďalej vyplýva z analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau, v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje nárast takmer o 30 %. Od začiatku účinnosti zákona o konkurze a reštrukturalizácii inštitút osobného bankrotu na svoje oddlženie využilo 2 255 Slovákov.

Počet vyhlásených osobných bankrotov v prvom kvartáli podľa vyjadrení spoločnosti vo väčšej miere rastie, než klesá, čo znamená, že tento nástroj na oddlženie, napriek prísnym pravidlám, využíva čoraz viac dlžníkov. “Zároveň predpokladáme, že po zavŕšení už dlhší čas ohlasovanej úpravy zákona o konkurze a reštrukturalizácii sa osobný bankrot sprístupní väčšiemu počtu dlžníkov,” uviedla Jana Marková, hlavná analytička spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau.

Žiadosť o vyhlásenie osobného bankrotu a návrh na oddlženie môžu podľa zákona podať iba fyzické osoby, ktoré nie sú schopné splácať svoje finančné záväzky. Tento nástroj na zbavenie sa dlhov má pre občana význam vtedy, ak výška záväzkov presahuje hodnotu jeho majetku. Avšak na to, aby súd ich žiadosti vyhovel, musia mať majetok v hodnote aspoň 1 659,70 eura.

debata chyba
Viac na túto tému: #bankrot