Prepad cien v priemysle sa v marci prehĺbil

Medziročný pokles cien v slovenskom priemysle sa nezastavil ani v marci. Podľa údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ) totiž ceny priemyselných výrobcov v úhrne v marci klesli o 5,3 %, čo je dokonca o 1 percentuálny bod vyšší pokles ako vo februári. Za celý prvý štvrťrok sa tak priemyselné ceny medziročne znížili o 4,3 %.

28.04.2016 09:44
debata

V porovnaní s marcom minulého roka klesli ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh o 6 %. Znížili sa ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 7,4 %, priemyselnej výroby o 5,6 %, ťažby a dobývania o 2,5 %. Zvýšili sa ceny dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 0,3 %. V rámci priemyselnej výroby sa prepadli najmä ceny výroby koksu a rafinovaných ropných produktov až o 37,6 %. Medzimesačne boli ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh v marci oproti februáru nižšie o 0,6 %.

Ceny priemyselných výrobcov pre export boli medziročne nižšie o 4,8 %. Klesli ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 16,5 %, priemyselnej výroby o 4,4 %, ťažby a dobývania o 0,7 %. Zvýšili sa ceny dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 1,8 %. V priemyselnej výrobe aj pri exporte klesli najmä ceny výroby koksu a rafinovaných ropných produktov o 38,9 %. V marci oproti februáru klesli ceny priemyselných výrobcov na export len mierne o 0,1 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel