Čína zasiahla do kurzu jüanu, zvýšila ho najviac za 11 rokov

Čínska ľudová banka v piatok zvýšila oficiálny kurz čínskej meny o 0,56 percenta. Je to najväčšie zvýšenie za takmer 11 rokov, informovala agentúra Reuters. Banka tak podľa analytikov zrejme reaguje na najnovšie oslabovanie amerického dolára na svetových trhoch.

29.04.2016 09:00
debata (2)

Centrálna banka (PBOC) zvýšila stredný kurz, od ktorého sa môže trhový kurz každý deň odchýliť o maximálne dve percentá, na 6,4589 jüanu za dolár zo štvrtkovej úrovne 6,4954 jüanu. Je to najväčšie posilnenie oficiálneho kurzu od roku 2005, keď Peking opustil pevný kurz k doláru a siahol k jednorazovej revalvácii.

PBOC podľa niektorých analytikov reaguje na najnovšie oslabovanie americkej meny na devízovom trhu a o zmenu jej politiky sa pravdepodobne nejedná. Americký dolár voči japonskému jenu vo štvrtok prudko klesol po tom, keď sa japonská centrálna banka napriek očakávaniam rozhodla ponechať svoju extrémne uvoľnenú menovú politiku bezo zmien.

Povolená dvojpercentná odchýlka od stredného kurzu má zabrániť nestálosti čínskej meny a pomôcť udržať nad ňou kontrolu. Najnovší krok je podľa obchodníkov v súlade s nedávnymi reformami, ktoré majú umožniť väčšie vychýlenie čínskej meny od stredného kurzu. Cieľom je vytvoriť postupne kurzový režim, ktorý by pružnejšie reagoval na dopyt a ponuku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #jüan