Bankám na Slovensku klesol zisk takmer o pätinu

Komerčné banky na Slovensku v prvom tohtoročnom štvrťroku hospodárili s najnižším ziskom od roku 2013.

29.04.2016 13:51
debata (1)

V čase nízkych úrokových sadzieb peňažné ústavy menej zarobili na úrokoch a klesli im tiež príjmy z poplatkov. Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok zverejnila Národná banka Slovenska (NBS).

Čistý zisk bankového sektora na Slovensku dosiahol za obdobie od januára do konca marca tohto roka 136,09 milióna eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje pokles 18 percent.

Hlavný zdroj príjmov bánk, čistý úrokový výnos, klesol v prvom štvrťroku o 3,2 percenta na 449,49 milióna eur. Čistý výnos bankového sektora z poplatkov a provízií sa znížil o 5,5 percenta na 127,13 milióna eur.

Niektoré peňažné ústavy na Slovensku v tomto roku začali lákať klientov na nižšie úroky z hypotekárnych úverov. K poklesu sadzieb pristúpili v súvislosti s obmedzením maximálnej výšky poplatku za predčasné splatenie úverov na bývanie, čo klientom bánk uľahčilo možnosť refinancovania pôžičiek.

Slovenské banky ku koncu marca poskytli klientom úvery v hodnote zhruba 44 miliárd eur, čo medziročne predstavuje osempercentný nárast. Vklady klientov peňažných ústavov sa v sledovanom období zvýšili o sedem percent na 49,6 miliardy eur.

Tohtoročné hospodárenie bánk na Slovensku by mohlo ovplyvniť aj nariadenie, podľa ktorého musia ponúkať klientom bankový účet za nízky mesačný poplatok a ľuďom s nízkymi príjmami dokonca bezplatne.

Najväčšie peňažné ústavy na Slovensku patria zahraničným bankovým skupinám. Tie do slovenského bankového sektora vstúpili po tom, čo krajina peňažné ústavy v minulosti oddlžila a ponúkla investorom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #NBS