Nemeckí poslanci si pozvali Drgahiho na koberec. Príde

Európsky výbor nemeckého parlamentu si pozval na rozhovor šéfa Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho. Opatrenia ECB, ktorá má na starosti menovú politiku v krajinách eura, sa v Nemecku stali terčom kritiky; podľa niektorých politikov vraj poškodzujú tamojších sporiteľov.

01.05.2016 09:25
debata (2)

Zodpovedať sa v parlamente niektorej z 19 členských krajín eurozóny nie je pre prezidenta ECB obvyklé, napísala agentúra Reuters. Draghi tak naposledy urobil v roku 2012, tiež v Nemecku.

Pozvánku pre Draghiho do európskeho výboru potvrdil jeho predseda Gunther Krichbaum, ktorý je členom kresťanských demokratov (CDU) kancelárky Angely Merkelovej. Ide podľa neho o „pozvanie, nie predvolanie“.

Nemeckému denníku Bild Draghi tento týždeň povedal, že do nemeckého Spolkového snemu je ochotný prísť. Podľa zdroja agentúry Reuters sa postaví pred nemeckých zákonodarcov pravdepodobne po letných prázdninách. Dátum ale vraj ešte nebol stanovený.

ECB sa už zhruba rok snaží podporiť ekonomiku a infláciu v eurozóne prílivom nových peňazí, rekordne nízkymi úrokovými sadzbami či lacnými úvermi finančnému sektoru. Politici z kancelárkinej strany si ale v poslednej dobe stále viac sťažujú na to, že v sporovlivom Nemecku tieto opatrenia poškodzujú sporiteľov a dôchodkové fondy, ktorým klesajú výnosy z investícií.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble tento mesiac vyhlásil, že politika ECB by mohla podkopať podporu Nemcov pre európsku integráciu, a naznačil, že čiastočne stojí za nárastom popularity pravicovo-populistickej Alternatívy pre Nemecko (AFD).

Jeden z hlavných kritikov extrémne uvoľnenej menovej politiky ECB, šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann, v piatok ale ECB pred kritickými hlasmi vo svojej vlasti bránil. Úlohou centrálnej banky nie je zaručovať výnosy sporiteľov, ale dosahovať inflačný cieľ, vyhlásil.

Vzhľadom na nízky výhľad inflácie v eurozóne a pomalé zotavovanie jej ekonomiky je „expanzívne zameranie menovej politiky teraz adekvátne“, vyhlásil podľa textu svojho prejavu v Mníchove. Draghi pred dvoma týždňami uviedol, že ECB, ktorá má sídlo vo Frankfurte, je nezávislá a riadi sa podľa zákonov, nie politikov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #Nemecko #Mario Draghi