BBC: Autorom bitcoinu je austrálsky podnikateľ

Tvorcom kybernetickej meny bitcoin je austrálsky podnikateľ Craig Wright. Uviedol to Wright v rozhovore pre BBC a poskytol aj dôkazy, ktoré jeho tvrdenia potvrdzujú.

02.05.2016 11:18
debata

Týždenník The Economist však ani dôkazy úplne nepresvedčili. Priznaním sa končia dlhé roky špekulácií o tom, kto s originálnym nápadom digitálneho peňažného systému prišiel. Doteraz tvorca vystupoval pod menom Satoši Nakamoto.

Podľa BBC Wright poskytol technické dôkazy, ktoré potvrdzujú jeho tvrdenia. Použil mince, o ktorých sa vie, že ich vlastní len tvorca bitcoinu. Tiež hlavní členovia komunity okolo bitcoinu a hlavný vývojový tím tvrdenia potvrdili.

Wright odhalil svoju totožnosť trom mediálnym organizáciám, okrem BBC je to The Economist a GQ. Týždenník The Economist však tvrdenie Wrighta úplne nepresvedčilo. „Náš záver je, že pán Wright by mohol byť pán Nakamoto, ale že dôležité otázky stále zostávajú,“ uvádza denník. „V skutočnosti nemôže byť nikdy možné nepochybne dokázať, kto skutočne vytvoril bitcoin.“

Zverejnením svojej identity Wright dúfa, že ukončí špekulácie tlače o totožnosti Satošiho Nakamota. Mnoho médií už dlho hľadá tvorcu kryptomeny a za možných autorov už médiá označili množstvo rôznych ľudí. V decembri 2015 dva časopisy, Wired a Gizmodo, menovali Wrighta ako kandidáta, keď dostali dokumenty, ktoré mu zrejme boli odcudzené a odhaľovali jeho vzťah k projektu. Čoskoro po tejto udalosti austrálske úrady prehľadali Wrightov dom. Daňový úrad však uviedol, že razia bola spojená s dlhodobým vyšetrovaním platieb daní.

Odborníci na bitcoin uvádzajú, že odhalenie skutočnej identity Satošiho Nakamota by mohlo byť pre odvetvie významné. Preukázaný zakladateľ by na jednej strane mohol ovplyvňovať budúcnosť bitcoinu a tiež vlastní dostatok bitcoinov, aby mohol ovplyvňovať ich cenu.

Bitcoin bol vytvorený v roku 2009. Mena je navrhnutá tak, aby ju nikto nemohol akokoľvek ovplyvňovať, teda ani vlády a centrálne banky. Kybernetické mince „razí“ sieť počítačov so špecializovaným softvérom. Ten je naprogramovaný tak, aby uvoľňoval nové mince stabilným tempom, ktoré sa však postupne spomaľuje. Počet mincí v obehu bude konečný, celkom ich má byť vytvorených 21 miliónov. V roku 2033 ich má byť v obehu 99 percent a posledný sa má dostať do obehu okolo roku 2140.

V súčasnosti je bitcoin prijímaný ako platba za širokú škálu tovaru a služieb na rôznych miestach. V obehu je teraz približne 15,5 milióna bitcoinov, hodnota jedného je teraz zhruba 449 dolárov. Predpokladá sa, že jeho tvorca nazhromaždil asi jeden milión bitcoinov, teda pri súčasnom kurze približne 450 miliónov dolárov.

Bitcoin je najznámejšia zo zhruba 200 počítačovo vytvorených mien. Kurz bitcoinu je však vysoko nestabilný a podlieha extrémnym výkyvom. Dôvodom je aj to, že bitcoin nie je všeobecne uznávanou a prijímanou menou a pohyby jeho hodnoty ukazujú, že je považovaný skôr za vysoko špekulatívnu investíciu. Kritici meny bitcoin často upozorňujú na možnosť jej zneužitia na pranie špinavých peňazí.

debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin