Stotisíc jázd bez diaľničnej známky. Pokuty majú byť nižšie

Ľudia, ktorí jazdili načierno po diaľniciach, sa pokutám nevyhnú. Majú byť však nižšie o polovicu a jednorazové. Vodičov to má stáť 150 eur. V zákone je teraz zakotvená pokuta vo výške 300 eur, ktorá sa dáva opakovane za každý deň jazdy po diaľnici bez elektronickej diaľničnej známky.

02.05.2016 12:29
debata (44)

Ministerstvo dopravy iniciuje zmenu zákona, ktorá zníži pokuty pre neplatičov diaľničnej elektronickej známky. Po novom by pokuta mala byť vo výške 150 eur (trojnásobok ceny známky) a udeľovať by sa mala raz za mesiac. Kto by stihol pokutu zaplatiť do 15 dní, mal by to za sto eur.

Od začiatku spustenia elektronickej diaľničnej známky kamery zaznamenali 100-tisíc jázd načierno slovenských domácností a firiem. Ešte viac to bolo u zahraničných vozidiel – 150 000. Minis­terstvo vyčíslilo, že len na pokutách by mohlo vybrať od vodičov 20 miliónov eur.

Podľa ministra dopravy Romana Brecelyho diaľničný systém, založený na snímaní značiek kamerami, funguje dobre. „Dokáže rozlišovať evidenčné čísla vozidiel s presnosťou 95 až 97 percent, čo je úplný štandard. Systém takisto dnes dokáže už komunikovať s okresnými úradmi,“ uviedol Brecely.

S čím nie je spokojný, je výška pokuty. Zákon chce zmeniť v skrátenom legislatívnom konaní. Rozosielanie pokút by nasledovalo až po zmene zákona.

„Systém bol nastavený absolútne neférovo a neprimerane k podmienkam Slovenska. Pokuta bola nastavená vo výške tristo eur, systém ju generuje za každý deň bez diaľničnej známky,“ upozornil minister.

Okresné úrady by mali začať posielať pokuty nezodpovedným vodičom až po účinnosti novely zákona o diaľničnej známke. Okresné úrady majú na zaslanie pokút dva roky, takže nikto sa im nevyhne. Minister predpokladá, že pokuty by mali prísť do dvoch týždňov od spáchania priestupku. Ministerstvo generálny pardon za pokuty neplánuje, pretože by to bolo nespravodlivé voči platiacim vodičom.

Minister dopravy vyzval všetkých motoristov, aby si diaľničné známky zakúpili. „Pokiaľ ich polícia nezastaví, to neznamená, že systém ich nevidí. Systém ich eviduje a generuje pokuty. Aj v prípade, že bude zmenená legislatíva, všetci, ktorí sú evidovaní ako vodiči, ktorí jazdili bez diaľničnej známky a spáchali tento priestupok, tak im bude zaslaná pokuta 150 eur,“ varoval Brecely.

Skrátené konanie o novele zákona o diaľničnej známke je podľa ministra potrebné, lebo Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s. (NDS) vznikajú finančné škody. Minister odvolal generálneho riaditeľa NDS Milana Gajdoša 8. apríla. Zdôvodnil to tým, že uzavrel zmluvu na výstavbu križovatky Blatné na diaľnici D1 za 23,3 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty, a to deň po jeho nástupe na post ministra a neinformoval ho o tom.

Ministerstvo dopravy zvažuje pri predaji diaľničných známok aj možnosť technického roka namiesto kalendárneho. Známky, najmä ročné, by tak platili rok od zakúpenia a nielen v jednom roku. Rezort sa chce takisto zaoberať vymožiteľnosťou pokút pre zahraničných vodičov, čo sa v súčasnosti nedá, keďže polícia ich neeviduje. Na vyriešenie tohto technického cezhraničného problému pri vymáhaní pokút za nezaplatenie diaľničných známok chce minister využiť aj predsedníctvo SR v Rade Európskej únie.

NDS doteraz nezverejnila štatistiku predaja elektronických diaľničných známok od začiatku tohto roka a ani celkové informácie o predaji pôvodných nálepiek v minulom roku. Tieto informácie v pondelok neposkytlo ani ministerstvo dopravy. „NDS eviduje markantný nárast v mesiacoch január, február a marec. Nastavenie tohto systému prinieslo to, čo bolo od neho očakávané, aby si ľudia začali kupovať diaľničné známky. Aby to, že vchádzajú na diaľnicu, chápali, že je to poskytovaná služba motoristovi,“ povedal generálny riaditeľ sekcie cestnej dopravy a pozemných komunikácii na ministerstve dopravy Michal Halabica. Ministerstvo podľa neho nemá problém dodatočne zverejniť údaje o predaji diaľničných známok.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo dopravy