Euro sa voči doláru vyšplhalo na 8-mesačné maximum

Euro sa v utorok voči americkému doláru vyšplhalo na osemmesačné maximum nad 1,15 USD. Pomohli mu priaznivé údaje z nemeckého spracovateľského sektora. Dolár však posilnil voči japonskému jenu po tom, keď voči tejto mene utrpel najprudší týždenný pokles za viac ako sedem rokov.

03.05.2016 07:11
debata (1)

Jednotná európska mena vystúpila až na 1,1532 USD, teda na najvyššiu úroveň od konca minulého augusta. Výsledky prieskumu spoločnosti Markit medzi nákupnými manažérmi ukázali, že aktivita nemeckého spracovateľského sektora v apríli rástla najprudším tempom za štvrť roka.

Voči japonskému jenu dolár najprv zostúpil až na 106,14 JPY, teda najnižšie za jeden a pol roka. Neskôr však zamieril nahor a okolo 17:00 SELČ sa predával za 106,78 JPY. Oproti piatkovému záveru tak v pondelok vykazoval nárast o 0,4 percenta.

Za celý uplynulý týždeň sa dolár voči jenu prepadol o takmer päť percent, keď japonská centrálna banka prekvapivo neprikročila k ďalšiemu uvoľneniu svojej menovej politiky.

Japonský minister financií Taró Aso cez víkend uviedol, že považuje rast japonského jenu za „mimoriadne znepokojivý“. To podľa agentúry Reuters vyvolalo špekulácie, že japonská centrálna banka by sa mohla pokúsiť posilňovanie domácej meny obmedziť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #dolár