Ukrajinské firmy žiadajú v Haagu odškodnenie za straty na Kryme

Dve ukrajinské energetické spoločnosti sa na arbitrážnom súde v Haagu domáhajú odškodnenia za investície, o ktoré prišli pre ruskú anexiu ukrajinského Krymu.

03.05.2016 07:18
debata (47)

Oznámil to v pondelok Stály rozhodcovský súd (PCA) sídliaci v tomto holandskom meste. Podľa agentúry Reuters ide o ďalší prípad, keď sa investori obrátili na medzinárodný súd kvôli náhrade škody, z ktorej vinia ruskú vládu.

Rusko anektovalo ukrajinský Krym v marci 2014 po masových nepokojoch v Kyjeve a po zvrhnutí prorusky orientovaného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča.

Vlani sa na rovnaký súd obrátil jeden z najbohatších ukrajinských podnikateľov Igor Kolomojskij. Od Ruska žiada odškodnenie zhruba 15 miliónov dolárov v súvislosti so stratou letiska, ktoré na Kryme vlastnil.

Najnovší prípad je datovaný do vlaňajšieho júna, na verejnosť sa ale dostal až teraz. Na súd sa vlani obrátili ukrajinské podniky Ukrnafta a Stabil.

Žalujúce strany v oboch prípadoch tvrdia, že fakt, že po ruskej anexii Kryme prišli o svoj tamojší majetok, predstavuje porušenie bilaterálnej dohody medzi Ruskom a Ukrajinou.

Rusko tvrdí, že rozhodcovský súd nie je v žiadnom z týchto prípadov oprávnený vec prejednávať, a odmieta sa konania zúčastniť. Rokovanie o tom, či prípad patrí do právomoci PCA, sa uskutoční v júli.

Arbitrážny súd v Haagu v júli 2014 rozhodol o odškodnom viac ako 50 miliárd dolárov pre bývalých akcionárov niekdajšej ruskej ropnej spoločnosti Jukos za vyvlastnenie ich majetku. Holandský okresný súd ale tento rok v apríli oznámil, že PCA k tomuto rozhodnutiu nemal právomoc a Rusko nemusí odškodné zaplatiť. Obe strany chcú v právnej bitke pokračovať.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Krym