Matečná žiada za mrazy odškodnenie ako v Rakúsku

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná na stredajšom rokovaní vlády informovala kabinet, že poľnohospodárska produkcia je vážne poškodená pre nedávne extrémne mrazy.

04.05.2016 13:22
debata (18)

„Ja som informovala, že toto je skutočne mimoriadna udalosť, ktorá tu nebola 65 rokov,“ povedala Matečná. „Samozrejme, načrtla som riešenia, ako to riešili napríklad v Rakúsku,“ dodala. Rakúsko podľa ministerky odškodňuje poľnohospodárov tak, že bude žiadať Európsku komisiu o krízový balík peňazí, no tiež aj z vlastného balíka peňazí.

Podľa ministerky je zatiaľ predčasné hovoriť o tom, či sa Slovensko zachová podobne ako Rakúsko. „Hľadáme spôsoby, ako by sa to dalo riešiť,“ dodala. Ministerka tiež nechce hovoriť o výške kompenzácie pre pestovateľov, lebo výšky škôd sa stále ešte spočítavajú. S ministerstvom financií bude ministerka rokovať po tom, ako budú všetky škody spočítané. „Samozrejme, rokovania ministerstva pôdohospodárstva s ministerstvom financií budú určite intenzívne,“ konštatovala.

Podľa informácií Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a ministerky sa celkové škody na produkcii ovocinárov, vinohradníkov a ostatných poľnohospodárov odhadujú na 36,5 mil. eur. V ovocinárstve sa škody odhadujú na 70 % plôch, u vinohradníkov sú škody na úrovni 30 % až 50 % plôch. Poškodenie mrazmi na takejto úrovni umožňuje podľa Matečnej riešiť európska aj slovenská legislatíva finančným odškodnením.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #mráz