Skorší odchod do penzie bude možný

Dnešní štyridsiatnici budú musieť zvládnuť tvrdú robotu za pásom počas nočnej aj vo veku 64 rokov. V ich prípade totiž dôchodková reforma zdvihne vek odchodu do penzie z dnešných 62 na 65 rokov.

05.05.2016 07:00
dôchodcovia, šport, bicyklovanie Foto:
Zamestnanci, ktorí vykonávajú pre zdravie rizikovejšie práce, by podľa odborov mali ísť do dôchodku skôr. Ilustračné foto.
debata (155)

Pri aktuálne nastavených podmienkach ľudia, ktorí tvrdé pracovné tempo slovenských fabrík nevydržia a skončia na úrade práce, musia pre neplatenie dôchodkových odvodov počítať aj s výrazným okresaním penzie v desiatkach až stovkách eur.

„Nie je možné vydržať päťdesiat rokov robiť nočné za pásom. To naozaj zvládne len málokto, a preto treba vytvoriť možnosť skoršieho odchodu do penzie pre tvrdo pracujúcich ľudí,“ povedal šéf Odborového zväzu KOVO Emil Machyna. Odbory preto navrhujú, aby zamestnanec spoločne s firmou, v ktorej pracuje, prispieval do fondu, a tak spoločne vytvorili dostatočnú finančnú rezervu na skorší odchod do penzie. „Peniaze slúžiace na skorší odchod do penzie by sa napríklad mohli ukladať v treťom pilieri. Dôležitá je aj motivácia firiem aj zamestnancov pre vytváranie úspor slúžiacich na skorší odchod do penzie. Tu by mohla výrazne pomôcť možnosť znižovania základu dane o zaplatené príspevky,“ pokračoval Machyna.

Tretí pilier môže výrazne pomôcť

Vek odchodu do penzie sa začína zvyšovať od roku 2017. Súčasná hranica sa zo 62 rokov v januári zvýši o dva a pol mesiaca. Udržanie takto ostrého tempa znamená, že dnešní štyridsiatnici pôjdu do penzie až vo veku 65 rokov. Pri ohlasovaní reformy v roku 2012 Smer počítal s ročným zvyšovaním veku odchodu do penzie len o 20 až 30 dní. No budúcoročnou realitou je pre dlhší život ľudí na penzii zvýšenie až o 76 dní. „Sme otvorení diskusií o skoršom odchode do penzie v prípade ťažko pracujúcich ľudí. Tento problém aj podľa nás môžu pomôcť riešiť úspory z tretieho piliera,“ uviedol hovorca ministerstva práce Michal Stuška. Pri skoršom odchode do penzie je pre odbory tiež dôležité, aby posledné roky strávené na úrade práce neznamenali prudké zníženie dôchodku. Podľa ministerstva práce treba konkrétne detaily prediskutovať medzi odborníkmi a vypočítať ich dosah na verejné financie. „Pri rýchlom stúpaní veku odchodu do penzie je v horizonte desať rokov možné uvažovať aj o zavedení takzvaného dôchodkového stropu,“ uviedol Stuška.

Zvažuje sa dôchodkový strop

Štát v takom prípade pevne stanoví hranicu, po ktorej dosiahnutí skončí so zvyšovaním veku odchodu do penzie. V susednej Českej republike aktuálne diskutujú o strope na úrovni 65 až 67 rokov. „U nás je stanovenie takéhoto stropu zatiaľ predčasné, keďže na Slovensku zatiaľ reálne ani neprišlo k zvyšovaniu veku odchodu do penzie a k prvému zvýšeniu príde až v januári 2017,“ dodal Stuška.

Najväčší konflikt môže medzi ministerstvom práce a odbormi prepuknúť v prípade naplnenia ohlasovaného znižovania dôchodkov. Štátny tajomník ministerstva práce Ivan Švejna (Most – Híd) totiž verejne ohlásil hľadanie modelu budúceho zníženia penzií. Dnešní pracujúci v takom prípade od štátu dostanú v starobe reálne menej peňazí ako súčasní penzisti. Dôvodom je, že už odvody dnešných pracujúcich nestačia pokryť nároky súčasných dôchodcov a štát plánuje len v roku 2016 poslať do Sociálnej poisťovne finančnú injekciu vo výške 635 miliónov eur. „Ak naozaj vláda pripraví návrh na znižovanie dôchodkov, sme pripravení ho zastaviť a v krajnom prípade pôjdeme aj do štrajkov,“ upozornil Machyna.

Prijmeme utečencov, aby mal kto pracovať?

Odborníci dlhodobo upozorňujú na to, že o pár desiatok rokov si Slovensko bude môcť dovoliť všetkým dôchodcom vyplácať minimálny dôchodok, ktorý bude mať podobu základnej sociálnej dávky. Dôvodom je stále klesajúci počet pracujúcich ľudí a rastúce množstvo dôchodcov.

„Aktuálne na jedného dôchodcu platí odvody 1,6 zamestnanca, už v roku 2030 sa pomer vyrovná na jedna k jednej a v kritickom roku 2060 bude len 0,74 zamestnanca platiť odvody na jedného dôchodcu,“ uviedol ekonóm z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. Okrem nižších dôchodkov sa tento problém dá riešiť aj vyššími daňami pre firmy a na Slovensku v súčasnosti krajne nepopulárnym prijímaním vzdelaných utečencov.

Diskusia o zvyšovaní veku odchodu do penzie

  • Dnes ľudia do penzie odchádzajú vo veku 62 rokov
  • S príchodom januára 2017 sa vek odchodu do penzie zdvihne o 76 dní
  • Udržanie tohto tempa znamená pre dnešných štyridsiatnikov zdvihnutie veku odchodu do dôchodku zo 62 na 65 rokov
  • Odbory žiadajú zachovanie skoršieho odchodu do penzie pre ťažko pracujúcich ľudí napríklad v nočných zmenách
  • Odbory zároveň hrozia štrajkami v prípade znižovania budúcich penzií dnešných zamestnancov
  • Ministerstvo práce aktuálne hľadá model znižovania budúcich penzií pre stále klesajúci počet pracujúcich ľudí kombinovaný s pribúdajúcimi dôchodcami

© Autorské práva vyhradené

155 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #III. pilier