Fitch posunula rating Brazílie hlbšie do špekulatívneho pásma

Agentúra Fitch Ratings znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Brazílie hlbšie do špekulatívneho pásma. Svoje rozhodnutie zdôvodnila hlbším hospodárskym poklesom a zmenou fiškálnych cieľov, ktorá podkopáva dôveryhodnosť krajiny.

06.05.2016 08:00
debata

Rating Brazília sa tak znížil na známku BB z BB+. Výhľad je negatívny, čo znamená, že sa rating môže v najbližších mesiacoch opäť znížiť.

Rozhodnutie prichádza týždeň pred hlasovaním v Senáte, ktorý zrejme potvrdí podanie ústavnej žaloby na prezidentku Dilmu Rousseffovú. To bude znamenať jej okamžité odvolanie.

Fitch odobrala Brazílii investičný stupeň v decembri. To bol horký obrat pre najväčšiu ekonomiku Latinskej Ameriky sedem rokov po prudkom raste cien komodít, ktorý pomohol krajine získať vytúžený investičný rating.

Fitch v noci na piatok dodala, že ekonomický výhľad krajiny sa od decembra znovu zhoršil. Tento rok by ekonomika mala klesnúť o 3,8 percenta, okrem iného kvôli vysokej politickej neistote, zhoršeniu stavu trhu práce a spomalenie v Číne, ktorá je najväčším obchodným partnerom Brazílie.

Vo februári agentúra Moody's znížila rating Brazílie o dva stupne do špekulatívneho pásma. U agentúry S&P má Brazília známku BB. Riaditeľ Fitch pre oblasť Brazílie Rafael Guedes v stredu investorom v Sao Paule povedal, že k obnoveniu investičného ratingu má krajina pred sebou dlhú cestu, napísala agentúra Reuters.

Úverový rating je dôležitým vodidlom pre investorov, pretože im ukazuje, aká je pravdepodobnosť, že dlžník úver splatí včas a v plnej výške. Má rovnako dôležitý vplyv na ochotu veriteľov príslušnému subjektu požičiavať a na podmienky pôžičky. Čím je rating vyšší, tým lepšie je dlžník vnímaný v očiach veriteľov a je pravdepodobnejšie, že si bude schopný zabezpečiť lacnejšie pôžičky.

Ak je rating vo špekulatívnom pásme, nemôžu do dlhopisov daného subjektu investovať veľkí inštitucionálni investori, ako sú penzijné fondy.

debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Fitch #Brazília #BRICS