Gabriel versus Schäuble. Prvý chce uľaviť Grékom, druhý nie

Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel v sobotu vyzval ministrov financií eurozóny, aby na svojom pondelkovom zasadnutí začali rokovať o zmiernení gréckej dlhovej záťaže.

07.05.2016 19:05
debata (3)

Postavil sa tak proti svojmu kolegovi, ministrovi financií Wolfgangovi Schäublemu. Ten rokovania o reštruktura­lizácii gréckeho dlhu pripúšťa až po úspešnom uskutočnení reforiem, ktorými eurozóna vlani v lete podmienila Aténam uvoľňovanie úverov z tretieho záchranného programu.

„Pondelkové zasadnutie Euroskupiny musí nájsť spôsob, ako prelomiť tento bludný kruh. Každý vie, že zmiernenie dlhu bude musieť v určitej chvíli prísť. Nemá zmysel sa tomu neustále vyhýbať,“ uviedol sociálnodemokra­tický vicekancelár a minister hospodárstva v oznámení, ktoré zaslal agentúre Reuters. Podobnú výzvu adresoval ministrom financií krajín eura Medzinárodný menový fond (MMF) v liste, ktorý v piatok zverejnil britský denník Financial Times.

Konzervatívny minister Schäuble o zmiernení podmienok splácania gréckeho dlhu rokovať nemieni, kým krajina s veriteľmi neuzavrie prvú revíziu záchranného programu, a hovorí, že Grécko úľavu pri dlhu nepotrebuje. Poukazuje na to, že Grécko svoje dlhy voči eurozóne začne splácať najskôr v budúcom desaťročí a splátky úrokov mu boli odpustené na desať rokov. Dokonca aj grécky minister hospodárstva Jorgos Statchakis minulý mesiac pripustil, že Atény viac ako päť rokov žiadne úľavy z dlhu potrebovať nebudú.

Grécko teraz spláca v podstate len dlhy voči MMF a Európskej centrálnej banke (ECB), o ktorých eurozóna vyjednávať nemôže. Sám MMF Aténam žiadnu úľavu poskytnúť nemieni.

Podľa Gabriela však Grécko zmierniť dlh potrebuje a minister sa vyslovil aj za to, aby krajina nemusela podnikať ďalšie úsporné opatrenia, na ktorých sa už dohodla s veriteľmi, ani ďalšie, ktoré požaduje MMF. Bez nich by podľa vicekancelára mohla ekonomika krajiny rásť rýchlejšie.

Grécky minister financií Euklidis Tsakalotos v minulých týždňoch upozornil, že ak veritelia tento mesiac neschvália revíziu záchranného programu, ktorá je podmienkou pre uvoľnenie ďalších úverov, hrozí krajine bankrot. Atény musia v júli splatiť MMF a ECB zhruba päť miliárd eur.

Vláda predložila kľúčové zmeny v dôchodkovom a daňovom systéme, ktoré sú jednou z podmienok programu. Reformy ale vyvolávajú protesty a v krajine sa v sobotu končí dvojdňovú štrajk, ktorú zvolali najväčšie odborové organizácie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna