Zbrojárstvo má pozdvihnúť vynovené obrnené vozidlo

Slovenský zbrojársky priemysel si svoje slávne časy z konca 90. rokov už nikdy nepripomenie. Napriek tomu sa aspoň časť produkcie obnovuje.

11.05.2016 16:00
Aligator Master II 4x4, obrnené vozidlo,... Foto: ,
O najnovší model vozidla Aligator 4x4 Master II prejavili záujem dvaja zahraniční odberatelia.
debata (105)

Hoci má naša krajina potenciál pokračovať v tradícii tohto odvetvia, na zahraničnom trhu musíme zápasiť so silnou konkurenciou. Domáce zbrojovky majú šancu uplatniť sa najmä v našich armádnych zložkách a v policajnom zbore.

Najnovší prírastok v podobe obrneného vozidla Aligator predstavila včera na medzinárodnom veľtrhu obrannej techniky IDEB 2016 v bratis­lavskej Inchebe spoločnosť Kerametal. Ako uviedol jej generálny riaditeľ Igor Junas, o dodávku vozidiel prejavili záujem dvaja odberatelia. O ktoré zahraničné trhy konkrétne ide, bližšie špecifikovať nechcel. Ako však dodal, prioritou spoločnosti je zamerať sa najmä na slovenský trh. „Slovenský trh považujeme za extrémne dôležitý. Vozidlo plánujeme uplatniť v ozbrojených silách a tiež v policajnom zbore. No naším trhom je zároveň celý svet, čo znamená, že toto vozidlo plánujeme ponúknuť všade tam, kde je dopyt,“ pokračoval Junas.

Na výrobe najnovšieho modelu Aligator 4×4 Master II sa podieľalo celkovo 20 slovenských firiem, no niektoré komponenty sú od zahraničných dodávateľov. Nový Aligator tak získal napríklad americký motor a prevodovku, nemeckú elektroniku a podvozok sa realizoval v spolupráci s českým dodávateľom.

Slovenský trh považujeme za extrémne dôležitý. Vozidlo plánujeme uplatniť v ozbrojených silách a tiež v policajnom zbore.
Igor Junas, generálny riaditeľ spoločnosti Kerametal

Podľa Juraja Borgulu zo Zväzu strojárskeho priemyslu SR je Slovensko primalé na to, aby sa pri tomto druhu vozidla výraznejšie presadilo vo svete. Konkurencia je totiž silná. „Neverím tomu, že naše bojové vozidlá sa budú ľahko predávať do zahraničia. Šancu na úspech majú na domácom trhu alebo po vzájomnej dohode v Česku. Hoci nepochybujem o tom, že technicky to môže byť v poriadku,“ dodal Juraj Borgula, viceprezident Zväzu strojárskeho priemyslu SR.

Slovensko má svoj zlatý vek v zbrojárskom priemysle dávno za sebou. Kým v roku 1989 zamestnávali martinské Závody ťažkého strojárstva niečo nad 87-tisíc ľudí, celé odvetvie zbrojárstva zamestnáva dnes len vyše 600 Slovákov. Niekdajšie moderné tanky, ktoré putovali až do Indie, či bojové vozidlá pechoty aspoň sčasti nahradila výroba streliva, pištolí, pušiek a odmínovacích vozidiel.

„Výrobu tankov nie je dnes ťažké obnoviť, zložitejšie je zabezpečiť trh, ktorý by mal o ne záujem. Ani zo strany politikov nevidím nejakú snahu. Keď bývalý český prezident Václav Klaus povedal, že česká vláda nebude jazdiť na iných autách ako ich škodovkách, u nás sa nemôže stať, že slovenskí vojaci budú strieľať z iných ako zo slovenských zbraní. No nevnášal by som do toho nacionalizmus – súvisí to najmä so zamestnanosťou obyvateľstva,“ povedal Borgula.

Dnešný zbrojársky priemysel rastie v súvislosti s ozbrojeným konfliktom na Ukrajine a vojnou v Sýrii. Príležitosťou pre odvetvie môže byť tiež silnejúci radikalizmus v Európe a hrozba teroristických útokov Islamského štátu. Podľa Borgulu však Slovensko nemôže v rámci konfliktu fungovať ako nejaká hlavná sila. Prvenstvo vo výrobe zbraní držia stále svetové mocnosti USA, Rusko, Čína, Francúzsko a Nemecko.

Snahu podporiť domáci zbrojársky priemysel zdôraznil na výstave obrannej techniky aj minister obrany Peter Gajdoš. V rámci slávnostného otvorenia veľtrhu preletela ponad bratislavské výstavisko formácia lietadiel MiG-29 a L-39 Vzdušných síl OS SR. „Aj toto je jeden zo spôsobov, akým chceme podporiť domácich výrobcov slovenského obranného a zbrojárskeho priemyslu, k čomu sme sa zaviazali aj v programovom vyhlásení vlády SR,“ vyjadril sa Gajdoš.

„Ministerstvo obrany plánuje urobiť zásadné novinky vo výzbroji pozemnej techniky. Pokiaľ na ministerstve bude o naše vozidlo priamy záujem, prioritne sa chceme zúčastniť verejného obstarávania,“ potvrdil Junas.

© Autorské práva vyhradené

105 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrojárstvo #obrnené vozidlo #Aligator 4x4 Master II